От бульон с пирожки и пуйка с кисело зеле до „Чорба каша, боб, фасул“


От бульон с пирожки и пуйка с кисело зеле до „Чорба каша, боб, фасул“
Снимки: Снимки: socbg.com и balkan.auction
21 Ноември 2018, Сряда


Какво са яли българските войници от царско време до късния соц

Автор: Диана Славчева

Всеки, който е ходил в казармата, стане ли дума за храната, първото нещо, което му идва наум е легендарният войнишки припев: „Чорба каша, боб, фасул“. В интерес на истината, миналите през задължителната някога наборна служба не могат да отрекат, че почти всеки ден във войнишкия порцион задължително е имало и мръвка – всеки ден месо, а в един ден от седмицата – риба. Слижилите по граничните застави пък пазят спомени и за похапването на дивеч, но това ставало в  редки случаи.



Да припомним, че в онова време съществуваше лафът: „всеки набор си яде набора", роден от факта, че най-често месото, което кашаварите приготвяха, бе осигурено от държавния резерв – това с изтичащ срок на годност, дето така или иначе е трябвало да се подмени във военновременения запас.



От времето на соца сега ще се пренесем в царските години на Княжество България и да видим какво са сервирали на войниците на Негово царско височество.

Отговор ни дава една стара снимка от 1899 г. На нея виждаме как двамина юнака държат менюто за обяд по случай патронния празник на военното училище на 18 януари въпросната година. Вярно, че става въпрос за тържествена трапеза, но все пак някои от ястията звучат дори и днес като гурме изкушения.

Като първо е посочен „бульон с пирожки“. Следва основното блюдо – печена пуйка с кисело зеле, като изрично е посочено, че е приготвена „по български“. Следва десертът – баница със сирене, но „по юнкерски“, плюс торта, фрукти и вино. Истински царски обяд!

Но българските войници, които по-късно се сражават по време на Първата и Втората световни войни, само са можели да сънуват такава храна. На фронта дажбите са били изключително мизерни.



Оскъдица цари и сред другите войски – в Червената армия са яли ръжен или замесен от трици хляб и манджи, забъркани от булгур, фиде и малко месо или риба, а войската на вермахта се задоволявала за закуска с парче хляб и чаша кафе, а за вечеря към това се добавяло парче салам или сирене, масло, понякога яйца и риба. Най-обилно немците пълнели стомасите си на обед със супа с месо, картофи и месно ястие с малко зеленчуци.




В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки