Век по-късно: Какво донесе на България Ньойският мирен договор


Век по-късно: Какво донесе на България Ньойският мирен договор
Протест през 1929 г. срещу Ньойския договор
21 Ноември 2018, Сряда


Ретроспекция на бургаски историк ще представи информация от оригинални музейни материали

Автор: Десант

«Ньойският мирен договор 99 г. по-късно” е темата  на музейната лекция, в която тази събота – 24 ноември, уредникът от историческата експозиция към бургаския регионален музей – Владимир Анигностов, ще обобщи значението на загробващия страната ни документ, представяйки информация от оригинални музейни материали.

Ньойският мирен договор е част от Версайската система от договори, поставили край на участието на България и съюзните й Централни сили в Първата световна война. Подписан е от българска страна, под огромния натиск на Съглашението, от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ратифициран на 15 февруари 1920 г., договорът в следващия един век се оказва най-решаващ с тежките си последствия за националната ни съдба.

От днешния поглед на историците и в духа на европейското разбирателство, някои от последиците от него се осмислят като поправими или подлежат на историческо изясняване и мирна реабилитация от всички държави наследници на воюващите страни.

Традиционната съботна лекция в РИМ-Бургас ще започне в 11,30 ч., в залата за презентации на Природонаучната експозиция (ул. „К. Фотинов” 30). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки