Мечът и пръстенът на кан Кубрат идват в България през 2019 г.


Мечът и пръстенът на кан Кубрат идват в България през 2019 г.
19 Ноември 2018, Понеделник


Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище

Автор: Десант

По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на кан Кубрат ще бъдат показани в България през следващата година, съобщиха от културното ведомство. Новината потвърди министърът на културата Боил Банов, който се завърна завръщането си от Санкт Петербург, където участва в VII Международен културен форум. Там той се срещна с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски.

„Радвам се, че ще успеем да покажем меча на Хан Кубрат и неговия пръстен в България. Това ще стане по време на „Дните на Ермитажа“ в нашата страна, които подготвяме съвместно с най-големия руски музей през 2019 г. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище" - уточни министърът.

С Михаил Пиотровски са обсъдени и възобновяване на отношенията с Ермитажа, с който нашата страна ще работи активно за обмен на изложби и специалисти.




Съкровището от Малая Перешчепина, което се пази в Ермитажа, е най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременните български земи. Значението му се определя от факта, че то е доказано на Кубрат. 

Мечът  на българският владетел е дешифриран с дължина 94 см и датира от 30-те години на VII век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий.



Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат и е открито на 29 май 1912 г. в степта.

Въпреки че още при намирането му голяма част от находките са прибрани от местните жители, днес в музея са запазени над 800 предмета от него, съставляващи над 25 кг злато и 50 кг сребро. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки