Албум представя София в стари пощенски картички и снимки


Албум представя София в стари пощенски картички и снимки
19 Ноември 2018, Понеделник


Те са запазили спомена за това как е изглеждала столицата и какъв е бил живота в нея в периода от 1879 до 1920 г.


На 21 ноември от 18 ч. в Софийска градска художествена галерия на ул. „Гурко” 1 ще се състои представянето на албума „Една като никоя. София в старите пощенски картички и снимки” на художника Христо Алексиев.

За изданието ще говорят проф. Михаил Неделчев, доц. Георги Лозанов и доц. д-р Петър Стоянович.



"Преклонението и възторга от духа и красотата на някогашна София, от всичко топло и сърдечнo, определяло бита на хората и техните отношения в старата ни столица, наследих от моите прекрасни родители Мария и Марин Алексиеви. Те отдавна се сляха с тишината на вечността, но любовта им към красивите обикновени неща, съхранили паметта на нашия град, и днес определя смисъла на моя живот" - обяснява в началото на книгата нейният автор и съставител.

Той ни повежда по старите софийски улици, представя ни миналото на знакови за столицата символи - някои от които съществуват и днес, а от други е останал само споменът, среща ни с някогашните жители на столицата и разкрива живота й в периода от 1879 до 1920 г.



"Много често ние пренебрегваме имената на фотографите, пренесли историята на столицата ни върху пощенските картички. Но именно те открехват вратата към миналото, към необикновената, одухотворена, вълнуваща и трогателна София... Така фотографията и по-късно широкото приложение в пощенската картичка като образен документ става основен източник на познание и масова информация, мощно средство не само за научно-историческо, но и за естетическо възприемане на действителността", пише още Христо Алексиев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки