Изложбата „За Свободата – Гарибалди и българите” гостува в Ямбол


Изложбата „За Свободата – Гарибалди и българите” гостува в Ямбол
16 Ноември 2018, Петък


Един от най-запомнящите се експонати е бойното знаме, участвало в походите на легендарния революционер

Автор: Десант

От 19 до 30 ноември в Регионален исторически музей-Ямбол ще бъде представена изложбата „За Свободата – Гарибалди и българите”.

Тя е част от голямата изложба „Аргонавти на свободата–Гарибалди и българите”, организирана от Музея на Възраждането във Варна със съдействието, личните контакти и помощта на Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен. Събитието се реализира в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз.

В изложбата са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите от XIX  век. В осем постера е представена информация за включилите се в неговото движение или повлияни от него, както и за италианци гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България.

Един от най-запомнящите се експонати е бойното знаме, участвало в походите на Гарибалди. Знаменосец е Винченцо Пиетрогранде. То участва в редица военни кампании, включително и в похода до Сицилия през 1860 г. Дълго време притежание на италианския професор, изследовател и колекционер Алберто Кафарелли, днес тази реликва е дарена на музея на Възраждането във Варна.

Сред музейните експонати се открояват снимка на революционера с автограф, рисуван негов портрет, снимки на българи гарибалдийци - Георги Раковски, Димитър Общи, капитан Петко войвода, Хаджи Димитър.

Официалното откриване на изложбата ще е на 22 ноември от 15 ч. в Регионален исторически музей – Ямбол. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки