"Обединени патриоти" и ГЕРБ предлагат да отпаднат номерата пред партиите в изборните бюленити


"Обединени патриоти" и ГЕРБ предлагат да отпаднат номерата пред партиите в изборните бюленити
16 Ноември 2018, Петък


Така няма да има недоразумения с преференциалния вот

Автор: Десант

Без номера пред партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетините на избори. Това предвиждат предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени в парламента днес от председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и депутатите от "Обединени патриоти" Христиан Митев, Емил Димитров и Искрен Веселинов.

Преференциалният вот ни дава шанс да пренаредим листата и да подкрепим нашият фаворит, но той създаде и феномена 15:15. А именно - избирателят да посочи като преференция човекът, чиито номер съвпада с този на партията. Затова вносителите на промените в Изборния кодекс предлагат да отпадне изписването на номера в бюлетините.

Централната избирателна комисия ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начинът на подреждане за партиите, коалициите и инициативните комитети.

Машинният вот навсякъде в страната се отлага. Въпреки, че трябваше да бъде факт още на евроизборите през май 2019 г. Според предлаганите промени Централната избирателна комисия ще продължи да определя секциите, в които да се гласува машинно. Условието: броят им да не е под 1000.

Устройствата за машинното гласуване да се изработват само от държавното дружество "Информационно обслужване" предвиждат още предлаганите промени. Целта - да няма предпоставки за изкривяване на изборния резултат.

Само с хартиени бюлетини да се гласува в секциите с под 300 избиратели, както и в болници, домове за стари хора и в секциите в чужбина, предлагат вносителите на проекта.

Законопроектът предлага още дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
монополистично
18.11.2018 19:09:21
0
0
А всичките спекулации с културните ценности, след като те са разрушени, изчезнали със всички трагични последици ..... също добре известни - са просто в категорията морален тормоз и лъжи - за нормалната реакция, отговорност и съзнание за защита и валоризация..... на българско интелектуално наследство или права.
2
монополистично
18.11.2018 04:09:37
0
0
Но! По-голяма Особеност от Тоталитаризъм и Монополизъм - нито съм чувал, нито съм виждал...
1
монополистично
18.11.2018 04:04:23
0
0
Ние тръгнахме след лъжите да ставаме европейци. Със собствения си облик и културно наследство, особености, и по-малка страна с много други такива в Европа, разбира се. Лъжите от тоталитаризма не се казаха. Използват се, за да се трупат дивиденти. Дивиденти, върху нещо, което умишлено, монополистично е ....Нито се работи по това...за да се поддържа уж старата песен, което значи и да не се работи, а да се лъже.... И да викаш - политическо. Да продължава да се "спекулира"/развива "политика" с изостаналостта, умишлено и учено проведена откъснатост и монополистична структура. Какви структурни реформи. Като сме приети политически - защо не се договорят планове.... за хармонизиране и пресичане на възможностите за монополистични престъпности! Всичко е монополистично - и сега се опитват да го изкарат "политическо"...Като изпотрепеме, откажеме разни ентусиасти, можещи хора, хората, които могат (ама и откриват/разбират, че ги лъжат) .... още по-добре. Продължаваме с лъжите както си искаме, преадаптираме стратегии.... и готово.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки