Килограмът, амперът и температурата по Келвин ще се измерват по нов начин


Килограмът, амперът и температурата по Келвин ще се измерват по нов начин
16 Ноември 2018, Петък


Промените няма да се усетят от хората в ежедневието им. Вижте подробностите

Автор: Десант

Килограмът вече се дефинира по нов начин. До момента за негов еталон служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж от 1889 г. Сега той ще бъде в нематериален вид, като вече е заменен от дефиниция, базирана на научна формула.

Историческото решение за преопределяне на четири от седемте основни единици от Международната система СИ — килограм, ампер, келвин и мол, бе взето по време на Генералната конференция по мерките и теглилките, която се проведе във Версай, предаде BBC.

На нея бе отчетено, че няколкото копия на досегашния еталон, които се пазеха в различни държави, са показали, че масата им се е променила спрямо основния еталон в диапазоне ±50 микрограма за 100 години.

Установката, с помощта на която може да се реализира новата мярка за тежест, се нарича везните на Кибъл. Благодарение на новото определение на килограма, всяка страна ще може да възпроизведе еталонната установка самостоятелно във всяко едно време, без да прибягва до сверяване с главния еталон. 



Конференццията утвърди и ново определение на ампера. Предишното датира от 1948 г. и бе основано на измерването на силите, действащи на паралелни проводници с ток. Сега учените решиха да фиксират численото значение на електрическия заряд за "новия" ампер. 

Единицата за температура — келвин — се определяше като 1/273,16 от термодинамичната температура на тройната точка на водата. Новото определение е основано на Константата на Болцман.

Молът до наши дни беше привързан към количеството атоми в 0,012 килограма от стабилния водород -12. В новата версия на системата СИ той ще бъде определен чрез фиксираната константа на Авогадро.

Промените няма да се усетят от хората в ежедневието им, няма да има нови начини за измерване на стоки и услуги в магазините например. Учените обаче смятат, че те все пак са революция в сферата на мерките. "Моментът е много вълнуващ. Това е голяма стъпка напред, а новата система ще действа по-добре от старата", коментира Перди Уилямс от Националната физична лаборатория във Великобритания.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки