Млади българи със стипендии за постижения в областта на математиката и информационните технологии


Млади българи със стипендии за постижения в областта на математиката и информационните технологии
16 Ноември 2018, Петък


Звездин Бесарабов от НПМГ и Каринна Бурева от Техническия университет в София са тазгодишните лауреати 

Автор: Десант

Звездин Бесарабов от НПМГ и Каринна Бурева от Техническия университет в София са тазгодишните лауреати на стипендията „Лука Бекяров“ за постижения в областта на математиката и информационните технологии.



Звездин е носител на специалната награда на Intel ISEF 2018 за интелигентни решения в сферата на кибер-сигурността; има зад гърба си стаж в ЦЕРН, награда от Yale science and engineering association за най-добра разработка в сферата на компютърните науки и президентското отличие “Джон Атанасов”.

По време на церемонията той напомни, че в България има много хора, които още от ученическа възраст имат огромен потенциал за развитие в научните изследвания и в практическото приложение на информационните технологии, но нямат възможност да си купуват специализирано оборудване, за да експериментират, нямат и достатъчен финансов ресурс, за да пътуват и да представят идеите си пред потенциални инвеститори в чужбина.

„Благодаря Ви за тази стипендия и за това, че сте помислили как да ни мотивирате да се развиваме все повече! Наистина е много приятно за мен като млад човек да се почувствам успяла още докато съм в университета и не съм започнала своята кариера. За мен това е възможност и стъпка напред!“, каза Каринна Бурева – студентка в трети курс в ТУ-София, която получи студентската стипендия в размер на 2500 лв.



Още трима от отлично представилите се на финала ученици получиха поощрителни стипендии: Николай Пашов от 91 Немска езикова гимназия в София, Чавдар Лалов от МГ „Гео Милев“ в гр. Плевен и Виктор Велев от МГ „Петър Берон“, гр. Варна – и тримата са носители на много престижни международни отличия в сферата на математиката и информатиката и имат собствени научни разработки. За четвърта поредна година, домакин на събитието беше столичната галерия „Сезони“.

Стипендиите са учредени в памет на ерудицията, интелекта и лидерските качества на Лука Бекяров (1978 - 2013) и се връчват от семейството му.




В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки