"Капана" в Пловдив светва, когато под тепетата се роди ново бебе


"Капана" в Пловдив светва, когато под тепетата се роди ново бебе
Снимка: Десант
16 Ноември 2018, Петък


В пловдивските родилни отделения има бутон, който персоналът натиска, щом на бял свят се появи ново отроче

Автор: Десант

Ярки светлини премигват от време на време в пловдивския културен квартал на Пловдив - "Капана"... И това не е авария в електропреносната мрежа, а една страхотна инициатива на родилните отделения в града.

Уличното осветление в "Капана" започва да пулсира всеки път, когато се роди дете. Родилните отделения на болниците УМБАЛ “Св. Георги”, УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” са оборудвани с бутон, който човек от персонала натиска при всяко раждане, пише trafficnews.bg.

Всеки път, когато светлината започва бавно да пулсира, означава, че се е родило дете. На земята в близост до лампите e монтирана каменна плоча със следния текст:

“На това място уличното осветление е свързано с родилното отделение на болниците в Пловдив. Щом светлината започне да пулсира, се е родило дете. Проектът е посветен именно на това дете, както и на децата родени днес в града”.

“На родените днес” е проект на Алберто Гарути, реализиран за изложбата Metaphorai. Проектът осъществява връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града.

Алберто Гарути е успешен артист със световна кариера. Има участия на емблематичните биеналета за съвременно изкуство във Венеция и Истанбул, в the Memory Marathon в галерия „Серпентайн”, където в  момента представя творбите си Христо Явашев-Кристо.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки