Иречек насочва Петър Ников към редица неразработени проблеми от нашето минало


Иречек насочва Петър Ников към редица неразработени проблеми от нашето минало
15 Ноември 2018, Четвъртък


На 15 ноември се навършват 80 години от смъртта на един от най-големите български историци медиевисти

Автор: Атанас Коев

На 15 ноември се навършват 80 години от смъртта на Петър Ников – един от най-големите наши историци, чието творчество представлява интерес както за историците професионалисти, така и за студентите и хората, интересуващи се от историята ни, свързана с проблемите на средновековието и Възраждането.

Първи положителни оценки за него дават видните български историци Васил Златарски, Петър Мутафчиев и Никола Милев в своите доклади по повод избора му за доцент, а по-късно и за професор по българска история. В тях те изтъкват приноса му за осветляване на нашето минало и големите му постижения в областта на медиевистиката.

Eдинственото цялостно изследване за живота и творчеството на изявения наш учен е монографията на Лизбет Любенова „Петър Ников. Жизнен път и научно дело.“, излязла от печат през 1986 г., където авторката въз основа на богат и разнообразен материал очертава голямата роля на този наш изследовател и преподавател в българската историческа наука.



Видният български учен е роден на 19 май 1884 г. (стар стил) в черноморския град Бургас, като най-напред учи в Анхиалското първоначално училище, а след това за около година в софийския пансион на Петър Мусевич.

Още оттогава, а и след това и по време на учението на Ников в класическия отдел на Варненската гимназия в живота му активно се намесва личността на неговия чичо – Варненския и Преславски митрополит Симеон. Той именно е човекът, който след ранната смърт на баща му поема духовното настойничество над бъдещия учен, напътствайки го непрекъснато в избраното от него поприще на изследовател на нашето близко и далечно минало.

През 1904 г. Петър Ников, със съдействието на своя чичо заминава за Германия, където се записва за редовен студент във Факултета по философия, в Мюнхенския университет, посещавайки курсовете на едни от най-изявените немски учени от този период-Грауерт, Гарац, Хелман, Хайгел и др. От тях той получава обширни знания, както за древността, така и за средновековието, като усвоява и принципите на историческото изследване.

Както по-късно посочва проф. Ников, за неговото израстване като учен-историк най-голяма роля изиграва проф. Карл Крумбахер, като при него той слуша курс по средновековна и новогръцка филология и посещава семинара му по гръцка палеография. Именно под негово давление по-късно Ников започва да работи като типичен представител в българската историография, стремейки се изчерпателно да осветли даден проблем и едва тогава да премине към обобщение на въпроса.

Другият учен, който историкът сочи за свой учител, е големият чешки славист Константин Иречек, като контактите им водят началото си от 1908 г. във Виена, където Ников продължава образованието си. В австрийската столица той се включва в семинара на чешкия професор по източноевропейска история и слуша лекции при професорите Ягич, Йодъл, Редлих и др.

Под ръководството на Иречек бъдещият наш учен разработва и защитава докторската си дисертация  „Видинското княжество до присъединяването му към България в 1323 г. с оглед към съдбата на северозападните български области Белградска и Браничевска през Второто българско царство.“

Продължителните и ползотворни контакти между двамата постепенно затвърждават у Ников виждането за принципите на историческото изследване, а именно максимално точно да се обяснява причинността и взаимнообусловеността за дадено събитие от историята. Именно Иречек насочва българския историк към редица неразработени проблеми от нашето минало – българо-маджарските отношения, историята на северозападните български земи и т.н.

В периода на следването си в Мюнхен и Виена Петър Ников се изгражда като отлично подготвен специалист в областта на извороведческото проучване. Това обстоятелство, както и неговият талант на изследовател му позволяват достоверно да пресъздаде редица процеси от миналото ни. Той постепенно съсредоточава интереса си към средновековното развитие на България и в по-малка степен работи върху отделни проблеми от периода на османското владичество и възрожденската епоха.

След като се завръща в родината Ников става първоначално учител по старогръцки и немски език във Варна, но най-важната част от живота му е неговата  преподавателска дейност  в Софийския университет. Той започва академичната си кариера сравнително късно-през 1920 г., когато е избран за редовен доцент в Катедрата по българска история. Голяма роля за привличането му в Университета изиграва професор Васил Златарски, който оценява високо качествата му на учен, поддържа тесни научни контакти с него и го насочва към проучване на късното българско средновековие.

Първоначално Петър Ников ръководи лекционен курс по история на Византия, а в периода 1922-1923 г. води специализиран курс, разглеждащ българо-маджарските отношения. В края на 1923 г. той е избран за извънреден професор по българска история, а следващите му специализирани цикли от лекции са посветени на културата на средновековните българи и на църковните борби през възраждането.

От 1928 г. чете курс, озаглавен „Нова история на българите. Турско владичество.“ За кратко време Ников ръководи и курс по българска историография, който за съжаление е изгубен днес. Начело е и на  практическите занимания на студентите свързани с анализирането на изворите за нашата история.

През 1936 г. е избран за редовен професор, след което в продължение на две години, от 1936 до 1938 г., ръководи Катедрата по българска история. На два пъти е декан на Историко-филологическия факултет (1931-1932 г. и 1937-1938 г.). Секретар е на Историко-филологическия клон при БАН, член на Българския археологически институт и член на Македонския научен институт. В периода 1935-1938 г. е председател на Българското историческо дружество.

Изявеният наш историк заболява тежко и умира на 15 ноември 1938 г. на 54-годишна възраст, оставяйки ни богато научно наследство. Заедно с постигнатото от големите български историци Васил Златарски, Петър Мутафчиев и Никола Милев, Ников допринася в значителна степен за разцвета на българската историография през 20-те и 30-те години на ХХ век.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки