Борисов: Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда, нито пък тази на правителството


Борисов: Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда, нито пък тази на правителството
15 Ноември 2018, Четвъртък


На въпрос дали се е уплашил от тези протести, премиерът отговори: „Този път – не, защото няма причина“

Автор: Десант

Според мен Валери Симеонов бе искрен, когато се извини. И той има човек с увреждания в семейството и знам колко трудно го понася. Това каза премиерът Бойко Борисов пред bTV.

Оставка на вицепремиера (и лидер на НФСБ) Валери Симеонов не се обсъжда, заяви още той. Това бил въпрос на „Обединените патриоти“.

Борисов даде да се разбере, че няма намерение да подава оставката на правителството.
Правил съм го два пъти, сега няма защо, обясни лидерът на ГЕРБ. Той изрази надежда, че когато цените на горивата паднат, протестите ще спрат. Това обаче не зависело от властта, а от пазара и международната конюнктура.

„Коя е първата политическа сила днес“, попита Борисов. След отговор на водещия – ГЕРБ, премиерът заяви: „Благодаря ви“.

За БСП той каза: След две години яростни атаки не могат да ни стигнат.

На въпрос дали се е уплашил от тези протести, Бойко Борисов отговори: „Този път – не, защото няма причина“. Винаги имало анархисти, които искали държавата да се управлява от улицата.

Премиерът изреди като постижения на правителството намаляването на контрабандата, увеличението на заплатите в държавния сектор с 10% от догодина, 500 млн. лева повече за общините и т.н.

Според Бойко Борисов България продължава да е най-бедната в Европейския съюз, тъй като сме тръгнали от „под водата“. Той обвини предишните власти и БСП за положението на страната. 7 млрд. лв. били попилени заради кабинета „Орешарски“.

Премиерът смята, че през Комисията за защита на конкуренцията следва компаниите - търговци на горива, да се задължат да описват как се образуват цените и хората да знаят.

На протестите имало платени, имало и партийни намеси, обясни премиерът, но отказа да навлезе в конкретика.

Борисов се заигра с цитат на президента Румен Радев, като каза: „Бедността не е грях, когато взимаш 11 000 лева“. Толкова било възнаграждението на държавния глава, докато самият премиер взимал 7000 лева, т.е. с 4000 лева по-малко.

Според лидера на ГЕРБ е популизъм да се ограничават заплатите на депутатите. Той провел разговор по темата с парламентарния председател на партията Цветан Цветанов.

По повод арестите в Държавната агенция за българите в чужбина Борисов обясни, че вицепремиерът Красимир Каракачанов би потулил проверката, ако наистина партията му ВМРО се е финансирала от търговия с българското гражданство.

След ареста на председателя на Агенцията Петър Харалампиев и следващият ръководител щял да бъде предложен от „Обединените патриоти“ (ОП).

След въпрос кой от тримата лидери в ОП му е най-близък, Бойко Борисов каза: „Еднакво са ми близки. Ние сме много различни и надали в друга конфигурация и въобще щяхме, дет' се вика, и да се съберем и кафе да пием. Но така ни подреди животът...“ Това бил вотът на избирателите и нямало по-висшо в демокрацията от възможността на хората да избират.

Нов кабинет в този парламентарен мандат нямало да се прави, защото Борисов не виждал смисъл.
Рокади щяло да има, но сега не бил моментът.

След въпрос защо Валери Симеонов не е „на дузпата“, Борисов обясни: „Валери Симеонов е председател на партия в Коалиционния съвет. Валери Симеонов не е само вицепремиер. Дали някой следва да го замени на вицепремиерския пост, е въпрос на „Обединените патриоти“.

Премиерът упрекна водещия, че не го питал за доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, понеже този път той бил много положителен за България.

За съдебната система Борисов обаче коментира, че тя била независима и не можел да прави дори и намек за промени в нея.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки