БДЖ се включва в столичния градски транспорт с по 5 влака на ден между гарите Банкя и Казичене


БДЖ се включва в столичния градски транспорт с по 5 влака на ден между гарите Банкя и Казичене
Карта: Спаси София
14 Ноември 2018, Сряда


Това е първата стъпка към ефективната градска железница, от която софиянци, перничани, сливничани, ихтиманци и свогенци се нуждаят

Автор: Десант

От декември, БДЖ пуска по 5 влака на ден между гарите Банкя и Казичене. Преминавайки през най-важните гари в София, те ще осъществят многократно по-бърза и ефективна връзка на Банкя, Обеля и Надежда с центъра и Дружба, както и с М2 на Искърско шосе и Централна жп гара.

Това оповестиха от неправителствените организации "Градски транспорт и инфраструктура" и "Спаси София", чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в столицата. От там отдавна настояват от БДЖ да осъществят тази логична железопътна транспортна услуга в рамките на града.

Първите стъпки към включването на жп превозите в системата на столичния градски транспорт са далеч от ефективната градска железница, която жп инфраструктурата позволява и от която софиянци, перничани, сливничани, ихтиманци и свогенци се нуждаят, отбелязват от гражданските сдружения.

Но въпреки това, изразяват надежда скоро да се осъществи реално работеща и интегрирана с електронната билетната система на София градска железница, свъзваща софийската агломерация по подобие на всички нормални, икономически мобилни и уважаващи времето, парите и екологията европейски столици.

А това ще открие възможността за много повече влакове по линиите до Перник, Своге, Ихтиман и Сливница, категорични са от "Спаси София".


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Даниел
24.11.2018 13:05:24
0
0
Това е много добра новина. Разбира се има поле за подобрение, но и това ще се случи с времето. Дори и влаковете да тръгват от Пловдив и да бъдат удължени до Банкя, това не би трябвало да е проблем с по-високото натоварване, да се влкючат и частични влакове от Казичие до Банкя и обратно. 13-14 гара са доста добро начало на градска железница. Важно е и да бъде обособен самостоятелен коридор за железницата, за да няма забавяния. Следваща стъпка е да бъдат обособени и другите жп трасета минавищи през града - като например направлението близо Захарна Фабрика и около Овча Купел.
1
Гражданин
14.11.2018 06:00:06
0
0
С тази разлика, че влаковете няма да тръгват от Казичене, а от Пловдив, Септември и Копривщица и всъщност са си редовни влакове към София, които ще бъдат удължени до Банкя. Ако пък тръгнат със закъснение от начална гара, пътниците ще има да си висят на „най-важните гари в София”.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки