Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България


Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България
13 Ноември 2018, Вторник


Комисията е готова да го отмени изцяло от догодина

Автор: Десант

Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България и е готова да го отмени изцяло от догодина. Комисията представя редовните доклади за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка. Tова е последният доклад за напредъка на България и Румъния, изготвен от екипа на Жан-Клод Юнкер.

Tри от шестте области за наблюдение над България отпадат. Това са: показателите за независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. Ще продължи, обаче мониторингът в ключови сфери.

В доклада се препоръчва да продължаване на съдебната реформа с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността.

Страната ни трябва да докаже, че у нас се извършват  професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта. Нужно е да се вземат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Въпреки че Румъния ще поеме след два месеца европредседателството, наблюдението над северната ни съседка продължава. Европейският парламент прие днес резолюция, с която настоява Букурещ да гарантира върховенството на закона.

Документът разглежда изпълнението на поетите от нашата страна ангажименти по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

В доклада се разглежда напредъкът по изпълнението на 17-те препоръки, отправени преди година, и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на нашата страна в изпълнението на тези препоръки, се посочва в съобщение на ЕК.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна посока, България ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и оставащите показатели. Това ще даде възможност наблюдението над България да приключи преди края на мандата на настоящата комисия.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че България продължава да отбелязва траен напредък в изпълнението на окончателните препоръки.

"В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 година.Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна посока и напредъкът се запазят трайно и необратимо, наблюдението за България може да бъде приключено преди края на мандата на настоящата ЕК", добавя той.



В категории: Политика , Международна политика

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
коментари
14.11.2018 08:12:06
0
0
В кръга на мътните, мръсни, неизяснени, неопределени води, и си разправят някакви доклади, се точаааат, точаааат, точааат нещатаааа..... не престъпност, ами не знам в какво може и сигурно се е развило.... Това може да е съучастничество.... Тези въпроси, професионални и специфични, се договарят още от самото начало и в някакви срокове... Съветската армия - в рамките на 10 дена са уволнени 138 директори на гимназии от общо 145! Широката общественост с подобни въпроси - не може да бъде занимавана.
2
Коипрано от
14.11.2018 07:07:05
0
0
Европейски институт? Ами то цялото Министерство на Промишлеността, кадрите от тоталитаризма и службите - са в този Европейски институт. Тези въпроси - отдавна е трябвало да бъдат изяснени и договорени нещата между европа и българия.
1
Копирано от
14.11.2018 06:43:39
0
0
„Прокрадва се вече тази идея, имайки предвид и поведението на някои от държавите-членки по неспазване на част от общото законодателство и поетите на ангажименти с подписването на договора за членство. Може би там ще бъде акцентът оттук нататък“. Копирано от standartnews.com
Освен това в Румъния има корупция, а в България и корупция и организирана престъпност.
И други витиевати и засукани коментари... цяла армия оратори сигурно стои да се списват и коментират нещата...
Корупцията е разглеждана и т.н. в Европа само за Румъния..... Показателите в България са повече от наблюдаваните в Румъния
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки