Сухопътните войски се готвят за своя боен празник – 19 ноември


Сухопътните войски се готвят за своя боен празник – 19 ноември
13 Ноември 2018, Вторник


На тази дата отбелязваме 133-годишнината от Сръбско-българската война

Автор: Янко Крумов

По традиция Сухопътните войски честват своя боен празник – 19 ноември с поредица от мероприятия и отбелязват 133-ата годишнина от Сръбско-българската война.

Днес, 13 ноември, офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски ще преминат по стъпките на Сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.

На следващия ден, 14 ноември, личният състав на Командването на Сухопътните войски ще посети Националния военноисторически музей.

Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан на 16 ноември 2018 г. от 10.00 до 16.00 ч. с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника” във военните формирования в страната. Същия ден в киносалона на Военна академия „Г.С. Раковски” от 10.00 ч. ще се проведе тържествено събрание-концерт, на което военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски ще бъдат наградени със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.

На 18 ноември в Пловдив ще се проведе турнирът по тенис „Генерал-майор Нейко Ненов”.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г.

По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г.

Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
chovek
14.11.2018 09:49:41
0
0
"На 18 ноември в Пловдив ще се проведе турнирът по тенис „Генерал-майор Нейко Ненов”."
Къде точно ще бъде в Пловдив?

" „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника” във военните формирования в страната."
Къде има такива в София, т.е. къде ще се проведе за София?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки