Кои са най-добре платените професии в Германия


Кои са най-добре платените професии в Германия
11 Ноември 2018, Неделя


Данните са важни онези, които обвързват избора на специалност за следване в тази страна с очакваните в бъдеще доходи

Автор: Десант

В Германия не обичат да говорят за заплатата си. Дори на шега се твърди, че даже съпрузи, които иначе познават и кътните си зъби, често нямат представа колко пари получава тяхната половинка. А подобни информации са важни - особено за онези, които обвързват избора на специалност за следване с очакваните в бъдеще доходи.

Така че да видим кои са най-добре платените професии в Германия. Според данните от едно такова проучване, цитирани от dw.com, там най-добре печелят лекарите, инженерите и икономистите.

За изготвянето на тази класация е било анализирано средното ниво на заплатите на висшисти от общо 15 професии, работещи на пълен работен ден. Начело по доходи се оказват медиците - през 2017 г. близо 70% от наетите лица в сферата на лекарските професии са получавали над 5700 евро бруто на месец. Към тази категория обаче не спадат хората с други професии в сферата на здравеопазването - например фармацевтите, чиито доходи са значително по-ниски. Средното ниво при тях е 4177 евро бруто на месец.

Инженерите в отраслите на машиностроенето, енергетиката, електротехниката и автомобилостроенето имат доходи, сходни с тези на лекарите - те също получават над 5700 евро месечно. Но и в двата случая не се уточнява колко точно над споменатите 5700 евро печелят висшистите в тези професии.

Над 5700 евро на месец получават и икономистите в Германия, а веднага след тях се нареждат юристите със средно 5545 евро брутна месечна заплата. С около 300 евро по-ниски са средните месечни доходи на специалистите по информатика.

Следват ги висшистите от останалите природонаучни специалности. Сравнително напред в тази класация са и учителите, при които средното ниво на месечните доходи възлиза на близо 4600 евро.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки