Нено Димов: Проблемът със старите автомобили е трансграничен и с него трябва да се заеме Европейската комисия


Нено Димов: Проблемът със старите  автомобили е трансграничен  и с него трябва да се заеме Европейската комисия
Снимка: Дарик нюз
10 Ноември 2018, Събота


Ако един автомобил не отговаря на техническите изискванията за движение в дадена страна от общността, той да не може да се движи и в останалите страни от ЕС

Автор: Десант

Проблемът със старите  автомобили е трансграничен  и с него трябва да се заеме Европейската комисия, която да създаде обща регулация за целия ЕС. Ако един автомобил не отговаря на техническите изискванията за движение в дадена страна от общността, той да не може да се движи и в останалите страни от ЕС.

Тази позиция изрази в предаването „Седмицата“ на Дарик министърът на околната среда и водите Нено Димов. Според него по този начин процесът на масово прехвърляне на стари автомобили от Западна в Източна Европа ще бъде прекъснат.

По повод думите на президента Румен Радев към депутатите, че българите притежават стари автомобили, не защото не са отговорни към природата, а защото са бедни и не могат да си купят нови, Нено Димов каза, че връзката между качеството на околната среда и бедността е директна и че проблемът със старите автомобили е колкото екологичен, толкова и социален.

"Има пряка връзка между качеството на околната среда и бедността. Неслучайно най-замърсеният град е Видин и въобще много от замърсените градове от гледна точка на фини прахови частици са в Северозападна България. Връзката е директна. Този проблем колкото е екологичен, може би два пъти повече е социален. От друга страна, обаче трябва да си даваме сметка, че по всички проучвания замърсяването на въздуха води до определена заболеваемост. Така че ние не можем да поставим от едната страна бедността, а от другата страна здравето. Трябва да се търси балансиран подход", каза Димов.

Министърът подчерта и промяната, която има по отношение на колите в няколко посоки - с данъка за старите коли, който се увеличава с между 20 и 30 на сто, но в реално измерение е много малък, защото старите коли са с нисък данък; промяната на екотаксите, направена по-рано; промяна в наредба за отпадъците, с която да се направи опит да се намалят кражбите на катализатори.

Димов припомни и инициативата, която лансира още след края на европредседателството.

"ЕК да се заеме на ниво ЕС с движението на колите, които не отговарят на определени изисквания в дадена държава. Когато една кола не може да се движи свободно в Германия, както и германското правителство иска от производителите тя да бъде ремонтирана, така че да е годна за Германия, същите тези производители да я оправят да е годна и за България, не просто да я изнасят насам. Това е наднационален, трансграничен проблем в рамките на Европа", каза той.

Министър Димов каза, че освен Полша и Словакия, които са станали съвносители, още девет държави са подкрепили идеята. 2019-а е година на избори и трудно би се прокарало, но предложението е направено, каза Нено Димов.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
а защо?
10.11.2018 16:06:16
0
0
А защо в Румъния - със собствен петрол и т.н. никога нямаше Демокрация на Джипа, Мобифона и т.н? Защо не се въведе досега няма!!! -едно?! социологическо проучване ? сред гражданите за сигурността и чистотата в градовете от т.нар автомобили и автомобилисти? За другите държави, мисля също въобще не е нужно да се коментира... че такива ..престъпности.... не минават на никого през мозъка и органите по реда, нито че някой взе мерки по тези въпроси или поставя въпросите, въобще? И банки, застархователи....нито НС, нито комисии, нито партии, нищо!!!??? и лъжи... Като се ходи по тия държави - къде има такова нещо? Държавите си провеждат политика даже по дизайна на колите в движение! а не страшилища, в дисонанс със сгради и т.н. Къде са новините колко нови! коли са извадени от Германия? Какъв е тоя министър - за такива елемнарни неща, ние да знаеме повече от него? и от всичките, които са уж на длъжности и заплати...Журналистите/издателства - не пътуват ли? Нямат ли колеги, обмен на инфо...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки