Бургаски съдия отказа да изпълни прищевките на турския съд спрямо четирима наши гранични полицаи


Бургаски съдия отказа да изпълни прищевките на турския съд спрямо четирима наши гранични полицаи
09 Ноември 2018, Петък


Мотивите са, че турската държава нарушава правото на всеки един човек да не бъде съден 2 пъти за едно и също престъпление

Автор: Десант

На 12-ти март 2019 г. четиримата български гранични полицаи - Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, ще се изправят пред турското правосъдие. Днес те за пореден път бяха призовани в Районен съд Бургас за изпълнение на съдебна поръчка за разпит от Първи тежък наказателен съд в Къркларели.

Защитниците на героите представиха пред магистратите нови доказателства, които ще бъдат от полза в предстоящия процес.

Бургаските магистрати отказаха да изпълнят международната поръчка. Мотивите са, че турската държава нарушава правото на всеки един човек да не бъде съден 2 пъти за едно и също престъпление.

Съдия Петя Георгиева изказа мнение, че този процес представлява грубо нарушаване на суверенитета на България.

Въпреки това дело в Турция ще има.

Припомняме, че на 13 октомври бургаски депутати от различни парламентарни групи обединиха сили в подкрепа на българските героите. Сред тях бяха и народните представители от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валентин Касабов и Християн Митев.

Четиримата граничари са подсъдими за това, че през 2008 г., в опит да защитят българската граница, са възпроизвели изстрел от служебно оръжие, в следствие на което турски бракониер, навлязъл в териториалните води на България изгуби живота си. 

Доказването на невинността на граничния полицай и неговите колеги се превърна в кауза на телевизия СКАТ и Национален фронт за спасение на България и лично на лидера на партията Валери Симеонов. По негова инициатива бяха организирани подписка, протести и митинги в тяхна защита.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки