Военните моряци почетоха годишнината от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки”


Военните моряци почетоха годишнината от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки”
Снимка: ВМС
09 Ноември 2018, Петък


Тържественият  ритуал се състоя на гроба на капитан І ранг Георги Купов, командвал българския боен кораб по време на бойните действия през 1912 г.

Автор: Десант

По случай 106-годишнината от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки” срещу крайцера „Хамидие” по време на Балканската война, по инициатива на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР и на командването на Военноморските сили, на 8 ноември се състоя военен ритуал на гроба на капитан І ранг Георги Купов, командвал българския боен кораб по време на историческите бойни действия, разиграли се през 1912 г.

Пред паметната надгробна плоча на флотския герой в Централния софийски гробищен парк да отдадат своята почит дойдоха представителна група военни моряци, членове на СОСЗР и на Съюза на ВНВУ, ШЗО и РВГ.

В словото си за историческото събитие капитан І ранг Ваньо Мусински, заместник-командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, подчерта значимостта на успешните бойни действия на българските моряци през войната, които доказват способността им да защитават морските граници на Родината.

Думи на преклонение пред делото на командира на миноносеца изказаха още председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на СВВНВУ, ШЗО и РВГ мичман I ранг (сега старши лейтенант) от запаса Атанас Илев, к.д.п., полковник от запаса Спирдон Спирдонов, главен редактор на изданията на СОСЗР и председателят на клуб „Военни моряци“ капитан I ранг от запаса Георги Методиев.

Отец Илиян от Софийската митрополия отслужи панихида, след което присъстващите отдадоха почит с едноминутно мълчание,  по време на което прозвуча тръбен сигнал, изпълнен от сигналист от Представителния духов оркестър на ВМС.

Пред паметника, на който бяха поставени часови от Националната гвардейска част, бяха поднесени венец от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и цветя от присъстващите моряци и ветерани.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки