Съдът отговори на Цацаров за случая "Пиралкова" - делото срещу депутатката било много сложно


Съдът отговори на Цацаров за случая "Пиралкова" - делото срещу депутатката било много сложно
09 Ноември 2018, Петък


От СГС припомнят, че разследването от страна на прокуратурата е продължило общо 4 години, а самото дело е било разгледано за по-малко от година след свалянето на имунитета на Светла Пиралкова

Автор: Десант

Софийският градски съд реагира срещу сигнала на главния прокурор за забавени мотиви по делото срещу депутата Светла Пиралкова. По-рано днес Цацаров сезира ИВСС за това, че 4 месеца след оправдателната присъда няма мотиви по нея.

От градския съд обаче припомнят, че разследването от страна на прокуратурата е продължило осем пъти повече от обичайните срокове (общо 4 години), а самото дело е било разгледано за по-малко от година след свалянето на имунитета на Пиралкова.

Цацаров пита съда къде са мотивите към оправдателната присъда на депутат

Фактологията показва, че прокуратурата е внесла обвинителен акт в в съда 28 юли 2016 г. за деяния, извършени през 2009 г. Освен, че делото, според прокуратурата, е с голяма фактическа и правна сложност, разследващите са поискала назначаване на допълнителна счетоводно-агротехническа експертиза, припомнят от СГС и допълват, че събраните по делото материали обхващат 150 тома. А намирането на вещи лица по тази експертиза допълнително увеличило продължителността на съдебното следствие.

Съдебното производство три месеца е било спряно и заради процедурата по снемане на имунитета. Така, присъдата е обявена на 26 юни и мотивите са в процес на изготвяне.

Независимо че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието, пише в позицията на СГС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки