Цацаров пита съда къде са мотивите към оправдателната присъда на депутат


Цацаров пита съда къде са мотивите към оправдателната присъда на депутат
09 Ноември 2018, Петък


Подсъдимата Светла Бъчварова – Пиралкова е призната за невиновна по обвинението за извършено престъпление още през юни т.г., прокуратурата чака близо 6 месеца мотиви, за да протестира съдебното решение

Автор: Десант

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за извършване на проверка поради забавяне на изготвянето на мотивите към присъда на Софийски градски съд, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

През 2016 г.  в СГС е образувано наказателно дело от общ характер е образувано по внесен на 12 април 2016 г., от Софийска градска прокуратура обвинителен акт срещу народния представител от парламентарната група „БСП за България“ – Светла Бъчварова-Пиралкова.

Обвинението е за това, че на 13 август 2009 година като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия тя е сключила неизгодна сделка, от която е настъпила значителна вреда за академията в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък.

Пълният текст на сигнала вижте ТУК.

След внасяне на обвинителния акт с разпореждане на съдията докладчик от 13.06.2016 г. делото е върнато на СГП. Протестът срещу разпореждането за връщане не е уважен от Апелативния съд в София и нов обвинителен акт е внесен на 22.07.2016 г.

Първото съдебно заседание е проведено на 26.10.2016 г., а на 26.06.2018 е постановена присъдата. С нея СГСе признал подсъдимата Светла Бъчварова – Пиралкова за невиновна по обвинението за извършено престъпление.

На 29.06.2018 г. Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от въззивния съд.

До настоящия момент в нарушение на разпоредбата Наказателно-процесуалния кодекс мотивите към присъдата на първоинстанционния съд не са изготвени, обясняват от прокуратурата.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки