Има ли "военна връзка" в разпространението на африканска чума по свинете?


Има ли "военна връзка" в разпространението на африканска чума по свинете?
08 Ноември 2018, Четвъртък


Изследвания на учените са потвърдили, че вирусът, открит в Белгия, е същият като разпространения в източноевропейските държави

Автор: Янко Крумов

Белгия разследва "военна връзка" в разпространението на африканска чума по свинете, съобщи министърът на отбраната Стивен Вандепют, цитиран от местни медии, предаде БТА.

Министерството на отбраната е решило временно да закрие полигон на сухопътните войски, където бяха открити първите трупове на диви свине, заразени с вируса.

Отбелязва се, че първоначално властите са имали съмнения за пренасянето на вируса от товарни автомобили от Източна Европа. Допълва се, че вирусът е разпространен в България, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния, Русия и Китай.

Вандепют е уточнил, че първите смъртни случаи на диви прасета в Белгия са установени през август миналата година. Досега в страната са известни 104 случая.

Учени се опитват да разберат дали заразените животни са навлезли в Белгия от друга държава.

Изследванията им са потвърдили, че вирусът, открит в Белгия, е същият като разпространения в източноевропейските държави.

На основата на данните от разследването медии допускат, че има три основни възможности за появата на вируса. Първата, почти отхвърлена, е диви свине да са били пренесени незаконно до Белгия.

Втората и третата възможност са свързани с огнището на епидемията - учебен полигон за подготовка на военни действия в градска среда.

Допуска се, че вирусът може да е бил пренесен от белгийски войници, участвали в учения в Прибалтика, или от гостуващи военни от Полша и Чехия.

Белгия е първата държава в Западна Европа, където бе открито разпространение на вируса след появата на смъртни случаи от африканска свинска чума в Европа в последните месеци. Отбелязва се, че вирусът не е опасен за хората, но поразява домашни свине, в чието отглеждане в Белгия са заети около 15 000 семейства.

За последен път това заболяване е било наблюдавано в страната през 1985 година.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки