БАБХ призовава гражданите, закупили от опасния спанак, да не го консумират


БАБХ призовава гражданите, закупили от опасния спанак, да не го консумират
08 Ноември 2018, Четвъртък


Отравянето с татул е съпроводено от сърцебиене, сухота в устата, замъглено виждане, разширени зеници и халюцинации, обясняват симптомите експертите

Автор: Десант

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще глоби всички, отговорни за татула в пакетите спанак. Скандалът гръмна вчера, когато се оказа, че има два случая в Търговище със съмнения за натравяне с опасното растение.

Припомняме, че татулът е бил открит в пакети от сорта Горила, произведен в село Златитрап, пловдивско.

Контролните органи уверяват, че всички опасни количества вече са иззети от търговската мрежа. Категорични са, че става дума само за спанака, произведен в село Златитрап и че той е бил продаван само пресен, в разфасовки от половин килограм. А лекарите от токсикологията на "Пирогов" успокояват, че отравянето с татул в малки количества, каквито са били засечени в иззетите пакети, не е фатално.

Началникът на Дирекцията "Контрол по храните" към БАБХ Кремена Стоева беше категорична, че "отговорността за случилото се носят всички бизнес оператори, които извършват тази дейност".

По нейни думи не се допуска, че татул може да има и в други продукти, тъй като производителят сам пакетира продукцията си. Няма данни той да е продавал на други пакетиращи фирми, които правят миксове от салати. Стоева каза, че този, който продава храната няма право да я продава, ако види, че има нещо нередно. Всички, които са извършили нарушение спрямо законодателството, ще бъдат санкционирани.

Националният консулттант по токсикология доц. д-р Маргарита Гешева информира, че има 4 души, които са пострадали от опасния спанак. По нейни думи отравянето с татул е съпроводено от сърцебиене, сухота в устата, замъглено виждане, разширени зеници и халюцинации.

Изтеглянето на спанака от търговската мрежа започна след постъпването на два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна, приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, наподобяващи татул.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки