Възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини


Възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини
08 Ноември 2018, Четвъртък


Събитието започна с минута мълчание за жертвите, загинали на границата

Автор: Десант

В салона на Културно информационния център „Босилеград“ на 7 ноември се проведе традиционната вече възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини. Събитието започна с минута мълчание за жертвите, загинали на границата.

„Жестока е съдбата на народ, който отбелязва деня на окупацията си като отправна точка на своята история“, каза председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов.

В изложението си той говори за значението на тази историческа дата с която започва тежката историческа драма на българите във всичките 7 Югославии, като особено наблегна на оценките за нечовешкия характер на „черната граница и за престъпленията на комунистическия режим срещу дейците на Вътрешната западнопокрайнинска организация „Въртоп“.

Малко по-оптимистично прозвучаха думите на депутатът Борис Вангелов, който от историческите факти премина към днешния ден и ролята на България за европеизиране и трайно омиротворяване на Западните Балкани.

Той подчерта, че българската подкрепа за членството на Сърбия в ЕС не е безусловна и че в рамките на преговорния процес Сърбия трябва да изпълни европейските изисквания за правата на човека и за правата на малцинствата.

Д-р Валентин Янев от Граждански комитет „Западни покрайнини“ наблегна за европейските изисквания за защита на околната среда които Сърбия ще трябва да изпълни за членството си в ЕС и разви актуалната теза за замърсяването на притоците на река Драговищица от мините „Караманица“ и „Благодат“ с тежки метали и химически реагенти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки