Българи в чужбина поискаха закриването на ДАБЧ


Българи в чужбина поискаха закриването на ДАБЧ
07 Ноември 2018, Сряда


Според тях това е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет, остаряла е като концепция, а дейността й дублира функциите на други органи

Автор: Десант

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов наши сънародници от временните обществени съвети на българите в чужбина поискаха Държавната агенция за българите в чужбина да бъдe закрита. Според тях това е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет, остаряла е като концепция, а дейността й дублира функциите на други органи.

Преподавателят по математика в Университета в Тулуза проф. Любомир Гаврилов обясни: "Тази агенция няма отношение към българските граждани в чужбина, тя служи като смокинов лист, за да закрива липсата на държавна политика към българите в чужбина. Тази агенция има като главна функция да обгрижва хора от български произход, етнически, от западните покрайнини - от Босилеград, от Македония и Украйна. И с последните скандали около корупционните практики на ДАБЧ мисля, че чашата отдавна преля".

Предлага се на мястото на агенцията да бъде формирана нова организация - Национално представителство на българите по света, като и обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, чиито членове да се избират от български граждани, живеещи извън страната.

Професор Гаврилов разкри мнението си за уволнения и арестуван вече бивш шеф на агенцията Петър Харалампиев, с когото се е срещнал заедно с други емигранти преди година.

"Той е типичен български бизнесмен от Прехода. Той е герой от книга на Илф и Петров - не разбира стратегическите интереси на България. Там се мотаят дребни интереси, картата на Македония. Има заиграване с примитивен национализъм. Хората, които са го назначили трябва да поемат отговорност", смята математикът от Университета в Тулуза.

Според Любомир Гавраилов предишният председател Борис Вангелов е имал далеч по-отговорен подход към задачите си, но това не променя факта, че ДАБЧ е претоварена с излишни функции и трябва да се закрие.

По закон от 15 години трябва да има Национален съвет на българите в чужбина, който е изборен. Той е записан и в Националната стратегия за българите в чужбина, приета в последните дни на кабинета "Орешарски", допълни Гаврилов относно нуждата от представителни органи на българските емигранти, които те сами да избират.

Бившият председател Борис Вангелов, който в момента е депутат от Обединени патриоти, е на мнение, че сегашната Държавна агенция за българите в чужбина не само не трябва да бъде закривана, а да бъде подсилена.

"Не бива да смесваме нещата - самата институция и случилото се в последните дни", заяви Вангелов. Той допълни, че част от концепцията, с която е заел поста, но не е могъл да изпълни, било административно укрепване на агенцията, предвид големите български общности в чужбина.

"Тя е с общо 25 души щатно разписание, а извършва две големи дейности - удостоверителна и работата с българските общности и техните организации, които вече са над 1000", смята Вангелов.
Източник: БНР


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки