Внимание, родители: Изтеглят от пазара спанак заради съмнение, че е примесен с татул


Внимание, родители: Изтеглят от пазара спанак заради съмнение, че е примесен с татул
07 Ноември 2018, Сряда


Става дума за опаковки от 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив и продаван поне на две места

Автор: Десант

БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от отровното растение татул, съобщиха от агенцията.

Става дума за опаковки от 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив и продаван поне на две места – във верига магазини с обект в Костинброд и в хипермаркет в Търговище (от БАБХ не дават данни за имената на търговските обекти – б.р.).

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак.

Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.

В магазина в Търговище инспекторите действително са открили „единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул)”.

При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. Продукцията му се доставя и в други големи търговски вериги в страната.

Цялото количество в производствения обект е спряно от реализация, уведомени са и търговците.

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки