България е основен донор на черния пазар на антики


България е основен донор на черния пазар на антики
07 Ноември 2018, Сряда


Оказва се, че страната ни е разграбвана от близо 30 000 иманяри

Автор: Десант

България е основен донор на черния пазар на антики. Оказва се, че страната ни е разграбвана от близо 30 000 иманяри, а каналите за нелегален трафик на антики са безброй.

Археологическият музей изложи ценни антики, спасени от нелегален трафик. Много повече обаче са антиките, които в момента служат за веществени доказателства.

„Искаме да изострим вниманието на обществото към един много сериозен проблем през последните 30 години, свързван с вандалското разграбване на културно-историческото ни наследство. Като държава и общество трябва да реагираме адекватно. Иманярство е имало винаги, но последните 30 години нещата ескалираха. По неофициални данни хората, които се занимават и иманярство са над 30 000”, заяви доц. Христо Попов.

Той показа пред Нова ТВ най-интересните акценти от изложбата. Сред тях са и медни тесли и брадви от средата на 5-ото хилядолетие преди Христа.

„Днешните земи на България са родина на европейската металургия”, поясни доц. Попов.

Друг ценен експонат е бронзов шлем.„Той е изключително рядък за нашите земи – има само два. Иманярят, който го е намерил, си го е разрязал, монтирал го е на стената като аплик”, обясни доц. Попов.


В категории: Новини , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Борислав Йорданов Неделин
08.11.2018 10:08:31
1
0
Отдавна не сме суверена държава а населено място с идиоти, срам ме е от великите ни прадеди, срам и позор за всички ни, с тази пуста опустяла пасивност близка до гниенето
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки