Опитът на БСП и ДПС да саботират разглеждането на бюджета на НЗОК не мина


Опитът на БСП и ДПС да саботират разглеждането на бюджета на НЗОК не мина
06 Ноември 2018, Вторник


121 депутати се регистрираха за днешното извънредно заседание на народното събрание. Точно толкова са нужни, за да започне работата на законодателния орган

Автор: Десант

121 депутати се регистрираха за днешното извънредно заседание на народното събрание. Точно толкова са нужни, за да започне работата на законодателния орган. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че се радва на присъствието на всички парламентарни групи.

БСП и ДПС отново не се регистрираха с аргумент, че отговорност на управляващите била да осигурят работата на Народното събрание. Червените обаче обещаха, че ще участват с дебатите, ако има мнозинство.

Днес законодателят обсъжда бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на макрорамката за 2019 г.

Извънредното заседание на парламента започна с разглеждане на първо четене на Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно чл. 26, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване, е 3% от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 127 105 300 лв.

Предвидените приходи и трансфери са в размер на 4 299 603 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8%, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Предвижда се ефектът върху размера на трансферите за здравно осигуряване от увеличаване на частта от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за лицата, осигурявани за сметка на държавния бюджет от 55 % от 2016 г. и 5 % годишно от всяка следваща година до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица по реда на чл. 40, ал. 4а от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2019 г. е 60:40.




В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки