Сладководната риба в Поморие умирала от недостиг на кислород


Сладководната риба в Поморие умирала от недостиг на кислород
05 Ноември 2018, Понеделник


От РИОСВ-Бургас призовават да се престане със спекулацията, че се изхвърлят отровни вещества от аварирала тръба на намиращ се в близост завод

Автор: Десант

Първите резултати от пробите на водоема, в който бяха открити мъртви риби, вече са налице. От РИОСВ-Бургас призовават да се престане със спекулацията, че се изхвърлят отровни вещества от аварирала тръба на намиращ се в близост завод. За да успокоят населението обаче, от екоинспекцията днес взеха за пореден път проби от мястото, в присъствието на журналисти. 

От ОЗБГ снощи алармираха, че с отровното химическо вещество се миели бъчвите на предприятие, намиращо се в непосредствена близост до язовира, от който риба ловели и ядели циганите, част от нея дори продавали. От неправителствената организация показаха кадри от тресавище с малки умрели рибки – таранки и пяна на повърхността.

"На 1 ноември РИОСВ взе проби от мястото веднага след сигнал на 112. Това, което установихме със сигурност е недостиг на разтворен кислород, жизнено важен за рибите. Нивото в първия ден на ноември е било 0,79mg/l при норма 6mg/l.Днешните резултати сочат двойно по-ниски нива на кислорода в сравнение с първи ноември-0,36mg/l”, заявява директорът на РИОСВ инж. Тонка Атанасова пред Флагман.бг.

Екоекспертите на Бургас са категорични, че необичайното за сезона топло време без валежи е причина за спада на нивото на водата, пяната се образува от умиращи живи организми, поради недостиг на свеж разтворен кислород, който идва или от дъжда, или от притоците.

Не е констатирана никаква авария, нито пък спукана тръба, извеждаща отровни химически вещества към малкия водоем. 

Взетата днес водна проба ще бъде изследвана и по показателите за електропроводимост,
наситеност с кислород, БПК 5 , ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот и ортофосфати
като фосфор. Резултатите по тези показатели се очакват след приключване на анализите, съобщават от бургаската екоинспекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки