Само около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика


Само около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика
05 Ноември 2018, Понеделник


Националната здравноосигурителна каса обмисля начини да стимулира пациентите да се ползват от правото си на профилактичен преглед

Автор: Силвия Горанова

Националната здравно осигурителна каса опроверга медийна публикация от 2 ноември 2018 г., озаглавена „Глобяват джипито, ако не ни повика за профилактичен преглед“, с подзаглавие „Вдигат санкциите за неявилите се пациенти“, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От пресцентъра на касата информират, че "публикацията съдържа откровено невярна и уронваща престижа на институцията информация".

В НЗОК няма и не се предвижда да има комисия, която „ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи“, се казва в текста.

От касата уточняват, че и сега в чл. 209, ал.1 от Закона за здравето е регламентирано, че „Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв.“

Законът за здравното осигуряване в чл. 110 предвижда „За неявяване на профилактични прегледи, регламентирани в НРД, осигуреният губи осигурителни права за срок един месец.“ Тази норма съществува отдавна, но не е прилагана и до днес.

Националната здравноосигурителна каса обмисля начини да стимулира пациентите да се ползват от правото си на профилактичен преглед. Както е известно, само около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика, заплатена от НЗОК.

В тази връзка, касата стартира информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за обширния пакет от дейности, които извършват общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ за превенция на тежки социалнозначими заболявания, което е в полза както на пациентите, така и на институцията.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки