Валери Симеонов е категоричен: Периодично ще изисквам информация от НСО за охраната на Ахмед Доган


Валери Симеонов е категоричен: Периодично ще изисквам информация от НСО за охраната на Ахмед Доган
05 Ноември 2018, Понеделник


Какво е основанието лидерът на ДПС да продължава да се ползва от услугите на държавната структура, пита вицепремиерът и лидер на НФСБ

Автор: Силвия Горанова

Вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов е получил отговор от Националната служба за охрана (НСО) по повод на поискана от него информация за необходимостта от охрана на лидера на ДПС Ахмед Доган. В писмото си до НСО заместник министър-председателят бе поискал да се изясни въпроса кое налага тази охрана, както и на каква стойност се извършва тя.

Отговор от НСО е с изходящ номер КИ - 613 от 02.10.2018. Ето какъв е коментарът на Валери Симеонов по повод писмото на националната служба:


"Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 г.

По тази причина, поисках повторно отговор на поставените въпроси и проведох неколкократни срещи с Министъра на вътрешните работи, Вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, както и с началника на Национална служба за охрана.

Днес получих писмен отговор от НСО с изходящ номер 2608 от 5.11.2018, в който е изложена максимално допустимата за явно ползване информация, която предоставям на обществеността.

1 Въпрос: На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?

На основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, Ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция „Разузнаване“.

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.

2 Въпрос: От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?

Охраната се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство.

3 Въпрос: Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?

Въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.

Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество.

По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др.

След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за „врагове на народа“, за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор.

Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност."


В категории: Политика

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
IZBIRATEL
07.11.2018 11:39:34
0
0
SHTE PODAVA ,,OSTAVKA,,KOGATO RESHIM NIE,KOITO SME GO IZBRALI!PRI OTZENKA NA RABOTATA MU -
MNOGO DOBAR-TAKAVA NE SE NALAGA!ZA GOLJMA MAKA NA BOLSHEVIKI-TURKOFILI,ZADNI ZA VLAST!
3
Иван
07.11.2018 02:30:14
0
0
Този мазен турчен Доган, е утвърден враг на страната ни от както се е създала тази турска партия ДПС, която работи против страната ни, и го доказва всекидневно, и от горе на това да даваме милиони да го охраняваме,що за българска простотия, която не за първи път показва българина???
2
Вън!
06.11.2018 13:29:24
1
1
Подавай си оставката бе, жалко "човече" !!! Капчица срам нямаш ли?! Очевидно нямаш!
1
IZBIRATEL
06.11.2018 11:24:23
0
1
SLED KATO ZA TAKAVA PUBLI4NA LI4NOST,,IMA ZAPLAXA ZA ZIVOTA,,KAKVO DA KAZEM ZA OSTANALITE,OBI
KNOVENNI GRAZDANI?!TOVA NALAGA SPESHNA PROMJNA NA,,NATZIONALNATA DOKTRINA ZA OTBRANA,,V
KOJTO PISHE, 4E BALGAIJ NJMA VRAGOVE I NE E ZAPLASHENA OT NIKOI?!JASNO,4E TOVA NE E TAKA!NAI-
VAZNATA ZADA4A NA VSJKA EDNA ARMIJ I SILI ZA SIGURNOST NA EDNA DARZAVA E:DA PREDVIDI I NEPREDVIDIMOTO!ZA DA MOZE DA GO PREDOTVARTI V SLU4AI NA NUZDA!INTERESNO OBA4E,4E PODOBNA OPASNOST NE VLIAE PO NIKAKAV NA4IN NA POLITI4ESKATA I BIZNES AKTIVNOST NA OXRANJVANOTO LITZE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки