Проверяват за втори път сигнал за мъртва риба във водоем край Поморие


Проверяват за втори път сигнал за мъртва риба във водоем край Поморие
05 Ноември 2018, Понеделник


Резултатите се очакват след приключване на анализите

Автор: Янко Крумов

Експерти на РИОСВ-Бургас и Басейновата дирекция „Черноморски район“ ще извършат днес повторна съвместна проверка във връзка със сигнал за мъртва риба във водоем край Поморие.

На 1 ноември, след сигнал на тел. 112, е направен оглед на водоема – при тази проверка водата е със зеленикав цвят и с гниеща миризма. Не са открити екземпляри от мъртва риба, не са установени мазни петна от разливи на нефтопродукти, както по брега, така и по крайбрежието на водоема.

Взетата водна проба ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), pH, електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, ортофосфати като фосфор.

Резултатите се очакват след приключване на анализите, съобщават от РИОСВ Бургас.



Сигналът първоначално е постъпил от Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ). Членове на неправителствената организация са отишли на място и са открили голямо количество мъртва риба в малък водоем в близост до града, както и пяна с неизвестен състав.

Като евентуална причина за случилото се местни жители сочат отравяне с препарати от близък завод. С тях се миели бъчви и цистерни, но има съмнение, че тръбата, по която се оттича водата, е напукана. Замърсяването се появило преди няколко дни и рибата веднага измряла, казват от ОЗБГ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки