За Световния ден за борба с диабета в Бургас ще има безплатно изследване на кръвна захар


За Световния ден за борба с диабета в Бургас ще има безплатно изследване на кръвна захар
05 Ноември 2018, Понеделник


Медицинският център на бургаската УМБАЛ ще предоставя консултации и със специалист ендокринолог

Автор: Десант

Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се проведе в Медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“. От 8 ноември всеки вторник и четвъртък до края на месец ноември хора от рискови групи могат да измерят безплатно кръвната си захар и да се консултират със специалист ендокринолог.

Кампанията е посветена на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. Това хронично заболяване става все по-разпространено. 40% от хората не знаят, че имат диабет, а ранната диагностика би предотвратила сериозни усложнения, обясни инициаторът на кампанията – д-р Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог.


д-р Стефка Стефанова

„Кампанията е предназначена не за вече диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са например всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците“, обясни тя.

Всеки участник в кампанията може да изследва кръвната си захар безплатно. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително безплатно изследване на гликиран хемоглобин в лаборатория. Броят на талоните за лабораторни изследвания е ограничен и те ще се раздават до изчерпване на количествата.

За участие в кампанията е задължително записването на тел. 0879 545082 и 056 816454 (регистратура на МЦ „Св. Николай Чудотворец“). Записванията се извършват всеки делничен ден от 11 до 13 ч. до изчерпване на часовете. Кампанията е предназначена за хора, които нямат поставена диагноза диабет.

Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от заболяването. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

Международната диабетна федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки