Изложба в Бургас представя графичните форми на буквите


Изложба в Бургас представя графичните форми на буквите
04 Ноември 2018, Неделя


Осланяйки се на традициите, пладите автори предлагат свой съвременен прочит на Кирилицата

Автор: Десант

Всеки един човек от детството си подсъзнателно се асоциира с много различни неща от битието му – всички те са част от обкръжаващата го среда. Тези елементи са възприемани като нещо подразбиращо се от само себе си, и ние рядко си задаваме въпроси откъде идват и защо са такива, каквито са. За държавите, използващи кирилица, и в частност България, тя (кирилицата) е непреходен фактор за формирането на самосъзнанието на индивида.

След приемането на страната ни през 2007 за пълноправен член на ЕС, кирилицата става и третата официална азбука на съюза. От първостепенна важност е тя да бъде представена пълноценно и достойно като несъмнен фактор за общото развитие на Европа.

Една такава възможност предоставя изложбата „Буквите говорят“, която ще бъде открита на 5 ноември от 17 ч. в залата на Бургаската областна управа.  

Тя е посветена на Деня на будителите и е организирана съвместно от Областна администрация Бургас и филиалът на Националната художествена академия в морския град.. В нея са представени млади автори от България, творящи в сферата на шрифта, типографията и калиграфията. Осланяйки се на традициите, те предлагат свой съвременен прочит на графичните форми на буквите и придават своеобразен творчески почерк във всяко едно от произведенията. Връзката минало-настояще-бъдеще тук е проследена и фиксирана от всяка една гледна точка.



Изложбата условно се разделя на три части:  Класическа типография и рисувани шрифтове; Градски букви, обемни букви и  Калиграфски експерименти.

Експозицията ще може да бъде разгледана в морския град до 5 декември.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки