Скриха зад кафемашина паметна плоча на Гоце Делчев върху Хана на хъшовете в Бургас


Скриха зад кафемашина паметна плоча на Гоце Делчев върху Хана на хъшовете в Бургас
03 Ноември 2018, Събота


Къщата е известна като „Фабриката за бомби”, тъй като в нея революционерите са подготвяли боеприпаси в началото на ХХ век

Автор: Десант

Единствената паметна плоча на революционера Гоце Делчев в Бургас е затапена по безобразен начин от …кафемашина, съобщава „Флагман“.

Мемориалният знак, отбелязваш, че през 1900 г. в къщата на ул.”Фердинандова „63 легендарният войвода е организирал борбата за освобождение на Одринско, вече изобщо не се вижда.  Скрит е и друг символ от историята на Бургас – плочата, напомняща, че в някогашния „Хан на хъшовете” на една от най-старите търговски улици в града, се е провел учредителният конгрес на Тракийската организация.

Двете паметни плочи са монтирани върху стената на къщата, известна като „Фабриката за бомби”, заради това, че Гоце Делчев и революционерите са подготвяли в нея боеприпаси в началото на ХХ век,  съответно през 2013 и 1997 г. 

Тихомълком преди няколко месеца обаче там бе монтирана кафемашина, която по такъв начин скри двата символа, че те станаха невидими за бургазлии – сякаш никога не са били там. Трябва да се доближиш в непосредствена близост – до самия автомат, за да осъзнаеш, че отзад има изписано нещо, което трудно може да прочетеш.

Репортер на Флагман.бг е направил проверка в протоколите на Комисията за преместваеми обекти за последната половин година, но не успя да открие издадено разрешение за монтиране на машината, което задължително не я прави незаконна. Хипотетично може да има издадено такова много преди това, но самият автомат да е монтират по-късно.

Ханът на хъшовете е една от знаковите бургаски сгради и се намира точно срещу Коджакафалийския хан, собственост е на Георги Чорбаджиев, баща на Петко Росен. На 19 февруари 1987 година в хана се е провел учредителният конгрес на Тракийските дружества, а през следващите години той се утвърждава в задгранично седалище на Одринския революционен комитет.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
РЕДНО Е КАФЕМАШИНАТА ДА БЪДЕ В
04.11.2018 15:29:58
0
0
.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки