Отварят за посещение археологическите разкопки в Кремиковския манастир


Отварят за посещение археологическите разкопки в Кремиковския манастир
02 Ноември 2018, Петък


Екипът, който извършва проучванията там, ще представи резултатите от своето изследване

Автор: Десант

В неделя, на 4 ноември от 10,30 ч. до 16,00 ч. ще бъдат достъпни за посещение археологическите разкопки край Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец".

Археологическият eкип от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН (ИЕМПАМ), който извършва проучванията там, ще представи резултатите от своето изследване. Ще бъдат показани и част от откритите находки.

За втора поредна година финансирането на разкопките е по програма "Култура" на Столична община като част от проект „Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“ – известен, но и непознат“ с ръководител археолога Владислав Тодоров от ИЕМПАМ.



Манастирът е построен по времето на един от последните български царе Иван Александър още през XIV век. Заедно с още десетки църки манастири  в Стара планина и Витоша той е част от т.нар. Софийска Света гора.

В него се пазят много ценни реликви, като най-голям интерес буди  Кремиковското евангелие - ценен ръкопис, изписан  по поръчка на Софийския митрополит Калевит през 1497 г.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки