Бракониерите нарамиха брадвите и резачките – горските задържаха над 300 кубика незаконни дърва


Бракониерите нарамиха брадвите и резачките – горските задържаха над 300 кубика незаконни дърва
02 Ноември 2018, Петък


Вижте къде из страната са установени нарушители

Автор: Десант

С набижаването на зимата и подготовката за студения сезон взривоообразно нарастват и случаите с добиване и превоз на незаконни дърва. Проверките на горските служители само за два дни са задържали над 300 кубика избракониерствата дървесина.

Докато  на 1 ноември България отбелязваше празника на своеите будители, на територията на Държавно горско стопанство – Котел горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Сливен спират за проверка две моторни превозни средства. Установено е, че с товарните автомобили се транспортират съответно 6 и 7 пространствени куб. м дърва за огрев, непридружени с превозни билети. Дървесината е била маркирана с контролна горска марка, собственост на лице на частна лесовъдска практика.

По информация на Изпълнителната агенция по горите, при извършена проверка в кабините на товарните автомобили са открити две контролни горски марки, като едната е била със заличена абревиатура.

Уведомени са органите на МВР. Двата автомобила, двете контролни горски марки и дървесината са задържани.

Ден преди това в горски територии, стопанисвани от Държавно ловно стопанство – Каракуз, служители на Регионална дирекция по горите – Русе са констатирали сеч, за която не е издадено позволително и дърветата не са били маркирани. Добитата незаконно дървесина, наредена на фигури на място, е била в размер на 59,20 пространствени куб. м. Същата е иззета, а за случая е уведомена Районната прокуратура в Дулово.

Задържани са в землището на с. Нова Черна, общ. Тутракан товарен автомобил и превозваните с него 6 кубика немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина. По случая е образувано досъдебно  производство.

Близо 60 кубика дърва за огрев, немаркирани и непридружени с превозен биле,т са установили и служителите на РДГ – Велико Търново, РУП – Павликени и ДГС – Болярка. Незаконната дървесина е констатирана при извършената на 31 октомври съвместна проверка на седем частни адреса в Павликени, като само в един количеството й е било над 20 кубика.

Служителите на Регионалната дирекция по горите са съставили на нарушителите 6 акта по Закона за горите. Образувани са досъдебни производства. Незаконно съхраняваната дървесина е задържана.

Нарушения са устаномили и горски инспектори на РДГ – Берковица. Те са задържали 54 пр. куб. м дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и непридружени с превозен билет, при извършване на проверка в землището на с. Митровци, общ. Чипровци. Задържан е и товарен автомобил, на който е била натоварена част от дървесината. По случая е образувано досъдебно производство.

На 31 октомври горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Пловдив, съвместно с органите на МВР, екипи от Сектор „Специализирани полицейски сили” Пловдив и служители на ДГС Хисар, също са извършили масирани проверки по спазване разпоредбите на Закона за горите. Проверени са 88 частни имота  на територията на с. Дълго поле, с. Ръжево конаре, с. Долна махала и с. Бегово – Община Калояново, с. Красново и с. Кръстевич – Община Хисар. Съставени са 9 акта за установяване на нарушения на Закона за горите за съхранение на незаконно добита дървесина.

В базите за съхранение на незаконно добити материали са задържани 30,5 куб. м дърва за огрев от дъб, акация, топола и върба. Преписките са изпратени в Районна прокуратура за проверка.

При извършена проверка по сигнал за незаконна сеч е установено, че по пътека между х. Свобода и х. Преспа в землището на с. Манастир е извършена сеч на 81 броя немаркирани в основата дървета в горска територия, стопанисвана от горска кооперация. Територията граничи с туристическата пътека между хижите, като същата съвпада със съществуващ тракторен път. Установено е от интернет базираната система на ИАГ, че няма издавани позволителни за сеч. В момента на проверката на мястото е нямало лица и незаконно отсечената дървесина не е била налична на терена.

Незаконно добитата дървесина възлиза на 95 плътни куб. м обла строителна дървесина от смърч и 9 плътни куб. м дърва от смърч и бук. За нарушението са уведомени органите на МВР.

Съвместни акции от служители на Изпълнителна агенция по горите, дирекция „Жандармерия“, регионални дирекции по горите и горски стопанства срещу нарушения на горското законодателство бяха проведени и на територията на държавни горски стопанства Враца, Лесидрен и Ихтиман.

В рамките на едно денонощие в землищата на Бяла Слатина, с. Враняк и с. Габаре, Община Бяла Слатина са задържани 5 моторни превозни средства и 17 пространствени куб. м. дървесина. Срещу нарушителите са образувани три досъдебни производства и две лица са задържани за 24 часа в РУП на МВР Бяла Слатина.

В землището на с. Кирчево, Община Угърчин, в регистрирани обекти за складиране преработка и търговия е установено наличие на немаркирана и без превозен билет дървесина. При последващите проверки от служителите на РДГ Ловеч, са установени  10 пространствени куб. м незаконна дървесина, нефункционираща система за видеонаблюдение и големи разлики между постъпилата и експедирана дървесина. Със заповед на директора на РДГ Ловеч, дейността и в двата обекта е преустановена и дървесината е задържана. За случая е сигнализирана Районна прокуратура Ловеч.

20 пространствени куб. м. дървесина, немаркирана и без превозен билет е задържана в землището на с. Веринско, община Ихтиман.

Дотук само за два дни от проверките рекапитулацията, както споменахме, е - установени над 300 кубика незаконно придобита дървесина. А колко ли още се е промъкнала незабелязано от горските инспестори се пита в задачата. И какво още трябва да се направи, за да се спре тази вандалщита из българските гори.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки