Реставрираха единствената в България църква с мозаечна стенопис


Реставрираха единствената в България църква с мозаечна стенопис
01 Ноември 2018, Четвъртък


Бургаският зограф Климен Атанасов работи по тази задача цели четири години

Автор: Десант

Навръх Деня на народните будители - 1 ноември, след реставрация отвори врати за миряни единствената в България църква с мозаечна стенопис – „Свети Теодор Тирон” в парк „Аязмото”, който се намира на север от  Стара Загора, съобщи БТА.

„Това направи реставрацията, която продължи четири години, изключително трудна и друг такъв случай в България няма”, обясни пред Българската телеграфна агенция 62-годишният зограф от Бургас Климент Атанасов.

Стенописите са изрисувани на малки квадратчета с големина сантиметър на сантиметър. Фонът е направен от квадратчета изцяло, а частично – фигурите и лицата.


Снимка: БНР Стара Загора

Иконописната галерия, която наброява повече от тридесет и пет сценични изображения в храма, завършва с божественото успение на Христовата майка.

Първото зографисването в олтара е завършено през 1942 г., а целият храм, ако съдим по надписа над вратата – през 1944 г.. Три години са били необходими на майстора зограф, за да работи по този непознат за нашата страна художествен метод. Автор е известният български иконописец от белоемигрантски произход проф. Николай Ростовцев (1898, Харков – 1988, София), който е бил поканен да изрисува храма от Старозагорския митрополит Климент, който управлява епархията от 1940 до 1967 г.

Стенописите са уникални по своя замисъл и изпълнение – налице е пантеон на православните светии, нещо невиждано в църковното ни изкуство. За първи и единствен път у нас са изписани българските светци, близо 70 на сто от образите в храма, облечени в български народни носии, които свидетелстват  за обичаите  и традициите в регионите, в които са родени.  Изключително интересни като изпълнение са стенописите с исторически сюжети като „Покръстването на Св. Борис I-Михаил през 865 г.“, както и „Св. Вмч. Теодор Тирон и равноапостолният Княз Св. Борис I-Михаил, покръстител български“, разказа за БТА зографът.


Климент Атанасов

Климент Атанасов изтъква приноса на Ростовцев в изпълнението на  образите на Йоан Кукузел, Пимен Зографски, Злата Мъгленска, Михаил Войн, Теодор Тирон, Прохор Пшински, Йоан Милостиви, Григорий Двоеслов, Роман Търновски, Дмитрий Бесарбовски, Гавриил Лесновски, които  се появяват за първи път в модерното ни църковно изкуство. Над всички доминира символът на Иисус Христос, Иисус Пантократор в купола, Агнецът Божий върху корабния таван и неръкотворното изображение на Христос в олтара.

Проф. Николай Ростовцев е реализирал една уникална за XX век романтична славянска редакция на византийската канонична фреска,  коментира Иван Матев, автор на научна публикация  по повод изографисването на храма. „Усетих, че храмът е свещено място за старозагорци, идваха напълно непознати за мен хора, които ми носеха домашно омесен хляб, вино, ракия, сланина”, споделя зографът. И призна, че на друго място не е открил толкова много нови приятели.  Климент Атанасов има в творческата си биография реставрацията на 18 църкви и е част от екипа, работил по възстановяването на Софийската синагога.

Първа копка на манастирския комплекс, част от който е и храмът „Св. Теодор Тирон” е направена на 2 май  1895 г. от първия старозагорски владика – Митрополит Методий, припомни за БТА отец Димитър, който служи днес в храма и се грижи за гробовете на монасите. Храмът е съграден изцяло с дарения на старозагорци. Днес на празника ще изнесем и сандъчето с мощите на Св. Теодор Тирон, което открихме по време на ремонта под  владишкия трон. 

Отец Димитър искрено са надява да бъде възстановена историческата справедливост и на мястото на съборения манастир, където сега има полуразрушен ресторант, да бъде съграден православен център на името на основателя му – Старозагорския митрополит Методий, на който е отредено специално място в редицата на българските будители.

Източник: БТА


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки