Кметът на Поморие ще заведе иск срещу Николина Ангелкова


Кметът на Поморие ще заведе иск срещу Николина Ангелкова
01 Ноември 2018, Четвъртък


Причината е скандалът с улица "Крайбрежна", която според Министерството на туризма е... плаж

Автор: Светлана Николова

В момента юристите на общината работят точно в тази посока – ще заведем иск срещу Министерството на туризма за изчистване на собствеността на улица „Крайбрежна“, влязла в концесията на плаж „Поморие – Изток“. Това заяви за Десант кметът на морския град Иван Алексиев (избран с гласовете на ГЕРБ).

„Сега е моментът да се действа, преди да е сключен договор за концесия на плажа за следващите 20 години. Ако ние, като община и аз, като кмет, не реагираме, утре хората с право ще ни питат защо не сме защитили интереса им. Поморийци не го заслужават това нещо“, добави Алексиев.


Иван Алексиев

Интересът на общината явно е засегнат. Нека да изчистим тази собственост, това беше и идеята да внесем жалба до Комисията за защита на конкуренцията. Да се спре процедурата, докато се реши проблемът, каза още кметът.

Припомняме, че  КЗК отказа да бъде образувано производство по жалбата на Община Поморие, с която кметът Иван Алексиев настоява за спиране на процедурата за определяне на концесионер на плаж „Поморие-изток”, поради нищожност. Това стана малко по-рано днес.

Вижте мотива на КЗК да отхвърли жалбата на Община Поморие за концесията на източния плаж

Мотивите на КЗК са, че не бил спазен 10-дневния срок за обжалване от обнародването на Решението за предоставяне на концесия за плажа в Поморие в „Държавен вестник”.

До подаване на жалба се стигна след като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на концесионер на морски плаж „Поморие-изток” и стана ясно, че концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно ул. Крайбрежна, която е транспортна улица и пешеходна зона.

Въпреки изложените от кмета Алексиев мотиви, че според предвидената в закона правна възможност не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж (каквато е улицата), според КЗК това твърдение е без правно основание, а административният акт, издаден от Министерството на туризма, не може да бъде оспорен извън горецитирания 10-дневен срок.

„Лично за мен, мотивите за отказа на КЗК са меко казано странни, но не аз ще коментирам това, а компетентните органи. Разпоредил съм най-кратки срокове, в които да обжалваме Решението пред ВАС“, каза кметът на Поморие.

Иван Алексиев припомни, че Министерството на туризма работи в случая със стари кадастрални планове от 1989 г. Те са били актуализирани пред 2009 г., когато е приет Общия устройствен план на община Поморие.

Новите обстоятелства обаче не са отразени в справките на Министерството на туризма – нещо, което ведомството е било длъжно да стори още преди 10 години. Но отказва да направи това и в момента, от което пък ще се облагодетелства бъдещият стопанин на плажа, който и да е той.

Попадайки в концесионната теретория, цялата улица, заедно с търговските обекти на нея става част от „плажа“. Това ще даде възможност на новия концесионер да съсипе бизнеса на поморийци в тази част на града. Хората в Поморие с право са бесни и искат справедливост, каза още Иван Алексиев.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки