Три българки получиха стипендии на ЮНЕСКО за смели проекти в сферите медицина, химия и математика


Три българки получиха стипендии на ЮНЕСКО за смели проекти в сферите медицина, химия и математика
Снимка: M3 Communications Group
01 Ноември 2018, Четвъртък


Талантливите дами бяха отличени по глобалната програма „За жените в науката“

Автор: Десант

Д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните иновативни научни идеи на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ вчера, 31 октомври, в навечерието на Деня на будителите.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L'Oreal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера и амбиции да променят света към по-добро със силата на науката. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите смели научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който д-р Магдалена Баймакова впечатли журито на „За жените в науката” 2018, е фокусиран върху изследването и превенцията на Хепатит Е вирусна инфекция. Макар родината на опасния вируса да е Средна Азия, повишените нива на миграция на хора и животни са довели до това той все повече да се разпространява и в Европа. Това прави изследванията на д-р Баймакова не само изключително интересни, но и силно необходими, важни и с глобална приложимост.

Към момента д-р Баймакова е главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ при ВМА-София. Тя е носител на редица отличия, сред които и това за „Млад медик на годината“.

Втората стипендиантка за 2018 г., д-р Мира Бивас, е млада и амбициозна повелителка на числата. В момента тя е главен асистент едновременно във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Кл. Охридски“ и в Института по математика и информатика на БАН, където развива таланта си в областта на приложната математика.

Любовта й към числата датира още от гимназията, а проектът, с който печели стипендията „За жените в науката“ тази година, цели да направи един нов прочит на класическите теореми, които затрудняват немалък брой ученици в училище, с цел по-ефективна оптимизация на различни процеси.

Д-р Мирослава Недялкова е името на третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е невероятно талантлив химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Печелила е стипендии на Европейската комисия в Барселона и по програма на Швейцарския Фонд за Наука, както и на фондация Фулбрайт.

Проектът, с който д-р Недялкова печели стипендията „За жените в науката“ за 2018 г., цели обстойно изследване и превенция на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й идеи са с изключителна важност поради нарастващата употреба на модифицирани протеини в храни, лекарства и др., както и поради факта, че 15% от световното население страда от различни видове алергии.

Тази година стипендиантската програма „За жените в науката“ се провежда в България за 8-и пореден път в партньорство между L'Oreal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. 2018 г. е изключително важна за програмата и защото инициативата отбелязва 20 години от създаването си и до днес продължава да е единствената по рода си глобална програма, която цели да мотивира и подкрепя жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за прогреса на науката. През последните 20 години „За жените в науката“ е отличила над 3100 жени учени в 117 държави, като 3 от отличените дами днес са и носителки на Нобелови награди за наука.

„Като част от глобалната инициатива, програмата „За жените в науката“ се провежда в България вече 8 години. 8 години, в които заедно с ЮНЕСКО и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ сме отдадени на каузата да насърчаваме равноправието и разнообразието в областта на науката в България и да отдаваме заслуженото признание на талантливите жени учени в страната. Към днешна дата сме отличили 21 изявени българки изследователи, чиято любов към науката е наистина вдъхновяваща“ – каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oreal България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Новото девето издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2019 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.

Националните стипендии „За жените в науката“ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 държави, а в България се появяват за първи път през 2010 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки