Добричлии отбелязаха Деня на будителите пред първото взаимно училище в града


Добричлии отбелязаха Деня на будителите пред първото взаимно училище в града
Снимка: pronewsdobrich.bg
01 Ноември 2018, Четвъртък


През десетилетията на съществуването си то е било не само значим просветен център, но и едно от средищата на културния и духовния живот на българите

Автор: Десант

Под звуците на Духовия оркестър представители на институции, просветни и културни организации, граждани отбелязаха в Добрич Деня на народните будители с полагане на цветя пред паметната плоча на Първото взаимно училище.

То е открито през 1859 г. от видния български възрожденец Иван Кършовски в специално построена за целта сграда към храма „Света Троица“. В него Кършовски въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение с преподаване на български език и годишни изпити, което издига образованието ни на европейско ниво

Това е първата специално изградена училищна сграда, просъществувала до 30-те години на следващия ХІХ в.

През десетилетията на съществуването си училището е било не само значим просветен център, но и едно от средищата на културния и духовния живот на българите.

Иван Кършовски, който е първият учител в него, остава в града само една година, но за това кратко време успява да издигне образованието на европейско ниво, като въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение, годишните изпити и честването на празника на светите братя Кирил и Методий – 11 май.

Самият Иван Кършовски е една от емблематичните фигури на Българското възраждане. Той е просветител, участник в борбата за самостоятелна българска църква, виден революционер и един от строителите на съвременна България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки