Иван Гешев за проверките в ДАБЧ: В Кюстендил бяха открити "цели бидони с документи"


Иван Гешев за проверките в ДАБЧ: В Кюстендил бяха открити "цели бидони с документи"
31 Октомври 2018, Сряда


Тарифата за документи на човек е била между 5 хил. и 8 хил. евро, които са давани на най-ниското ниво и после са се разпределяли по веригата

Автор: Десант

"Събрали сме конкретни доказателства за конкретни престъпления. Проверките в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни". Това обяви на брифинг за арестите в агенцията зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от бТВ.

Той уточни, че от обвинението не е получавало сигнали от президентството за злоупотреби в ДАБЧ.

В Кюстендил са  били открити "цели бидони с документи", а по тях имало още много работа.

Тарифата за документи на човек е била между 5 хил. и 8 хил. евро, които са давани на най-ниското ниво и после са се разпределяли по веригата, обяви Гешев.

"Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент", коментира зам.-главният прокурор.

Общо четирима души получиха обвинение след акция на специализираната прокуратура в понеделник, при която бяха задържани над 20 души за търговия с документи за българско гражданство. Обвиненията са за участие в организирана престъпна група и корупция.

За ръководител на групата е обявен председателят на агенцията Петър Харалампиев. Освен Харалампиев с обвинение е и главният секретар на агенцията Красимир Томов.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки