Участници на конференция в Бургас пиха кафе от ядливи чаши


Участници на конференция в Бургас пиха кафе от ядливи чаши
Снимки: Областна управа Бургас
31 Октомври 2018, Сряда


Те се обединиха около идеята за изграждането на Черноморски център за син растеж и иновации

Автор: Десант

Млади хора от България разработват ядливи чаши за кафе, чиято цел е да заменят масово използваните за еднократни употреба. В такива чашки пиха кафето си участниците в проведената на 30 октомври в Бургас конференцията „Общ дневен ред за Черно море. Декларацията от Бургас“, посветена на Международния ден на Черно море, който отбелязваме в последния ден на този месец.

Гостите на форума имаха възможността сами да се убедят колко по-приятно е кафето, поднесено в такава чаши. "Зелената идея" бе на председателя на Комисията по околна среда в Народно събрание  и бивш екоминистър Ивелина Василева, която разкри, че тя успешно се осъществява в комисията в София и е малка стъпка към голямата идея за по-малко пластмаса в морето.

Идеята за изграждането на Черноморски център за син растеж и иновации обедини управляващи и неправителствен сектор в Бургас по време на конференцията. Предстои сформиране на екип, който да подготви всичко необходимо при кандидатстване за европейско финансиране за осъществяването на този проект.



Предвижда се центърът да включва изследователски лаборатории за мониторинг на елементите на морската среда, технологии за ликвидиране на замърсявания от  нефтени разливи,  борба с пластмасовите и др. морски отпадъци, ефективно използване на морски ресурси соли, водорасли, луга, изследване на биоресурсите на Черно море.

„Хората са свикнали да търсят в морето отдушник, вдъхновение, почивка. Морето обаче изисква грижа и все по-често ни го напомня. Темата с кораба "Мопанг" стои с голям удивителен знак в червено. Няколко пъти говорихме за мазут, за нерегламентирани замърсявания. Не можем да си позволим в Бургас, където морето е част от нас и взаимно си влияем ежедневно, да нямаме необходимите лаборатории и технологии, да се налага да търсим отговори в други градове, в други държави дори“ – изтъкна бургаският областен управител Вълчо Чолаков, който е един от двигателите на идеята.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки