Венеция е под вода, забранен е достъпът до площад "Сан Марко"


Венеция е под вода, забранен е достъпът до площад "Сан Марко"
Снимка: Ройтерс
30 Октомври 2018, Вторник


Обикновено венецианци се справят с наводненията с подръчни средства, като сами изграждат бариери пред входните врати на домовете и магазините си, но този път и това не е помогнало

Автор: Десант

Три четвърти от историческия италиански град Венеция са под вода, предават световните агенции. По това време на годината има прилив, който наводнява части от града, но този път той е необичайно висок и морското равнище се повиши със 156 см.



“Acqua alta” или “висока вода” на италиански е годишно явление, при което нивото на Адриатическо море се повишава и наводнява венецианската лагуна. Природният феномен се наблюдава през пролетта и есента, когато астрономическите приливи се подсилват от особеностите на метеорологичното време.

Венецианските власти определят тазгодишния прилив като “необичайно висок”. Водата е достигала ниво от 146 см за последно през януари 1966 г.

“Подобни тежки наводнения могат да бъдат предотвратени с проект “Моисей”, стига той да беше завършен на време”, коментира кметът на Венеция Луиджи Брунаро.



Системата “Моисей” се изгражда от 2003 г. насам, но многократно е спиран заради липса на пари и корупционни скандали. Той предвижда във венецианската лагуна да бъдат изградени 79 прегради, всяка от които ще тежи 300 тона. Те ще бъдат вдигани при висок прилив и ще спират водата от Адриатическо море да навлезе във залива.

Очаква се да бъде завършен през 2022 г., стига работата да не спира.

Обикновено венецианци се справят с наводненията с подръчни средства, като сами изграждат бариери пред входните врати на домовете и магазините си, но този път и това не е помогнало. На снимки в социалните мрежи и информационните агенции се виждат наводнени, но работещи магазини и туристически атракции.




В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки