Варненски лекари извършиха костно-мозъчна трансплантация на дете с остра левкемия


Варненски лекари извършиха костно-мозъчна трансплантация на дете с остра левкемия
30 Октомври 2018, Вторник


Пациентът е с много рядка и трудно лечима форма на левкемия, а донор е брат му

Автор: Десант

Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете. Пациентът е 17 годишно момче с много рядка и трудно лечима форма на левкемия, а донор е братът на детето.

През декември 2016 г. пациентът е диагностициран в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ “Св. Марина”. 

Предприетата химиотерапия води до ремисия още на първия месец от началото на лечението и детето е в много добро състояние в продължение на 16 месеца.

В края на този период обаче е регистриран рецидив, за който единствената алтернатива за лечение е провеждането на алогенна трансплантация. Тя е осъществена успешно с напълно съвместими хематопоетични стволови клетки, добити от родния брат на пациента, и в момента детето се възстановява в Клиниката по детска хематология и онкология под контрола и грижите на медицинските специалисти.

От юни 2015 г. до септември 2018 г. в отделението по трансплантации в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна са извършени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки на възрастни и на деца. Ако тези пациенти бяха потърсили помощ в чуждестранни клиники, това би струвало на държавата повече от 15 милиона лева, а лечението им във Варна е струвало около 3 млн. лв. 

С тази си дейност варненската университетска болница е спестила на държавата над 12 милиона лева.

Единственото отделение по трансплантации в Източна България отваря врати в края на 2014 г. в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, като по този начин високотехнологичната болница поставя началото на една нова дейност – извършване на автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки при възрастни и деца.

Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна – през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният – на 67 г.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки