Българите затъват в кредити, които не могат да връщат


Българите затъват в кредити, които не могат да връщат
26 Октомври 2018, Петък


Най-голям брой некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе

Автор: Десант

Лесни за вземане, лесни за връщане! С такива призиви у нас бяха зарибени много хора да вземат пари на заем. Някои ги прахосват за гъзария – телефони, таблети, маркови дрехи, други за първи учебен ден, лятна ваканция, абитуриентски бал, зимни гуми и какво ли още не.

Най-разумните купуват жилища. И това би било чудесно, ако цените на имотите у нас не бяха толкова нереални – 1000, 1500, та дори и 2000 евро на квадрат и нагоре.

Хайде сега да посмятаме. Един сносен апартамент от 100 кв.м. по нотариален акт всъщност е не-повече от 65-70 кв.м. чиста жилищна площ, след като приспаднеш общите части – средно 15-16% от квадратурата, терасите и стените, защото те също влизат. Продават ти го на тапа за 100 000 евро, още 50 000 евро струва обзавеждането. Пък и мебелирането не е лесна работа, защото на 10 кв.м. “спалня” какво легло да търсиш – някое разтегателно, а гардеробът ти трябва да е по поръчка като за джудже на Снежанка.

Но както и да е. За тази теснотия едно семейство трябва да плати около 300 000 лева – лесни за вземане и още по-лесни за връщане, както казахме в началото. И лихвите в момента са ниски. Е, банката може едностранно да ги вдигне, както и да ти начисли всякакви такси, каквито могат да ти минат през ума, но да не бъдем дребнави. Така,благодарение на всичко това, просторният апартамент от 70 квадратчета ти излиза 400 000 лева с лихвите и таксите.

Банките в момента скубят клиентите си с всевъзможни такси  - за теглене, за внасяне, за превеждане, за справка, за откриване на депозити, за закриване на депозити, за обслужването им. По някои депозити с години няма никакво движение, но банката ги "обслужва". Не са въвели само такса за вход – още като си покажеш носа на вратата и да ти вземат 5 лева, като в дискотека. Ако сложат и някоя чалгаджийка да пее на касата, а друга – в отдел “Корпоративни клиенти” - може да вдигнат и на 10 лева. Просто не са се сетили. Но и това може да стане, да не бъдем песимисти!

Та така - ако в едно 4-членно семейство работят и двамата съпрузи, с добри заплати - общо 2500 лева чисти, месечно могат да спестяват около 1000 лева. Т.е. ще са им нужни 400 месеца или 33 години, за да си изплатят апартамента-кутийка. Нормално ли е?

Явно в очите на много българи – да. Защото БНБ отчита бум на търсенето на заеми. През септември тази година ипотечните заеми за първи път надхвърлиха 10 милиарда лева и достигнаха рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9%. Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15% спрямо септември 2017 г.

Но монетата има и друга страна. Допреди година некоректните платци с кредити са били 48% от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54%. Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторите, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв.

Все пак като цяло броят на задлъжнелите българи, които кредиторите са предали на досадните колектори, намалява три пъти - за първото шестмесечие на 2018 г. те са 636 000, докато през същия период на 2017 г. са били малко над 1.94 милиона.

Най-голям брой некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе.
Източник: Флагман.бг


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки