На първо четене: Депутатите приеха новия закон за хората с увреждания с консенсус


На първо четене: Депутатите приеха новия закон за хората с увреждания с консенсус
26 Октомври 2018, Петък


От дебатите обаче стана ясно, че БСП не се интересуват от закона, а от поддържане на политическо напрежение в страната

Автор: Десант

Заедно със законопректа на Министерски съвет, Народното събрание прие на първо четене и два законопроекта за личната помощ - на Пламен Христов от "Воля" и на лидера на БСП Корнелия Нинова и група депутати.

Двата законопроекта са с идентично съдържание. Според тях личната помощ е механизъм за подкрепа на лица с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности.

Въпреки това обаче без напрежение в залата не мина. Провокира го изказване на депутата от БСП Антон Кутев, който от парламентарната трибуна обяви, че единствено протестите са направили политиката за хората с увреждания приоритет за правителството.

„Драма има. Валери Симеонов не може да оглави Националния съвет за интеграция на хората с вреждания“, заяви той и допълни: „Подбрали сте абсолютно погрешен човек“.

Думите на Кутев провокираха реакция у председателя на правната комисия Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ.

„Ако искате резултат, не преекспонирайте. Останете на базата на разумния диалог“, призова той депутатите от опозицията.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова от парламентарната трибуна политиката за хората с увреждания да не се прави само от една или друга политическа сила, а от цялото 44 Народно събрание.

„Дебатът, преди изказването на Антон Кутев, вървеше много конструктивно“, подчерта Цветанов и отправи молба към левицата да „престанат да внасят омраза и напрежение“. „Направете го някъде другаде! Може би имате лични проблеми! Всеки има, но не ги изразява в парламента“, каза още той.

Стигна се до размяна и на лични нападки, последвани от призиви за конструктивен диалог.

И тъкмо когато той бе постигнат, Корнелия Нинова излезе на трибуната, за да нажежи още повече страстите. Вместо да говори по същество за новия закон, тя призова от парламентарната трибуна за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, с което сложи край на нормалния диалог.

Иначе законопроектът, внесен от Министерски съвет, предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика в тази област.

Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Определят се още нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална оценка на потребностите. Новият подход при изготвяне на индивидуалната оценка предвижда тя да се извършва от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане".

Специализираните отдели ще бъдат сформирани от квалифицирани експерти, обучени за работа с хора с увреждания. На законово ниво се предвижда определянето на конкретните видове подкрепа, състояща се от два компонента - месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.

Междувременно от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че между двете четения на законопроекта ще предложат промени, предвиждащи Съветът да продължи да бъде оглавяван от министъра на труда и социалната политика.

В закона се предвижда още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да се осъществява от системата на здравеопазването.

Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове за защитена заетост, които могат да се създават към специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Положителна оценка за предвидените промени дадоха и от групата на „Обединени патриоти“. „Няколко важни глави в този закон показват неговата всеобхватност – индивидуална оценка на потребностите на хора с увреждания, подкрепа за социалното им приобщаване, образование, заетост, достъпна среда и лична мобилност, регистри и критерий за национално представителство. Доста широка гама от неща са съобразени в този закон“, заяви от парламентарната трибуна народният представител Калин Поповски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки