Съдебен рекорд: Дело за кражба на три крави се точи 22 години и половина


Съдебен рекорд: Дело за кражба на три крави се точи 22 години и половина
25 Октомври 2018, Четвъртък


Наказателно производство вече е прекратено поради изтичане на абсолютната погасителна давност. Вижте подробностите

Автор: Десант

Наказателно производство за кражба на три крави, прекратено поради изтичане на абсолютната погасителна давност 22 години, 5 месеца и 16 дни след образуването му, е сред най-продължителните производства, установени от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) при проверка на 96 заявления от граждани за забавени дела, извършена в периода 1 юли – 30 септември 2018 г., съобщиха от ИВСС.

70 от заявленията за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета "а" от Закона за съдебната власт (ЗСВ) са основателни – 33 са по наказателни дела, 37 са по граждански, търговски и административни дела.

Наказателното производство за кражба на три крави от обор на частен дом в софийския кв. "Враждебна" чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, започнало през септември 1995 г. и е прекратено през февруари 2018 г. поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване.

През този период е проведено досъдебно производство и делото е разгледано от първоинстанционния съд (Софийски районен съд). Пострадалият от престъплението е подал заявление за обезщетяване на нарушеното му право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Във фазата на досъдебното производство, продължило 14 години, 4 месеца и 6 дни, са допуснати съществени забавяния. Разследването по делото не е извършвано ритмично, не е организирано добре и е било неефективно. През продължителен период от време са проведени ограничен брой действия по разследването и не са събрани достатъчно доказателства за установяване на фактическата обстановка и за разкриване на обективната истина, констатира проверката.

Следователят не е извършил нито едно действие по разследването в продължение на 6 години и 4 месеца. По делото са се сменили 8 наблюдаващи прокурора, които не са използвали правомощията си да осъществяват постоянен надзор за законосъобразното и своевременно провеждане и завършване на разследването.

Производството по делото е спирано четири пъти, за общ период от 4 години, 4 месеца и 12 дни, поради различни причини - неразкриване на извършителя на престъплението, невъзможност за установяване адресите на местоживеене на обвиняемите и на свидетели и изтичане на законоустановения срок за разследване.

През периодите, през които делото е било спряно, разследващите органи не са изпълнявали задълженията си за извършване на справки с цел установяване евентуално отпадане на основанията за спиране. Така общата продължителност на наказателното производство се е увеличила по вина на разследващите органи и прокурора с около 12 години и 5 месеца.

В съдебната фаза на процеса, продължила 8 години, 1 месец и 10 дни, делото е разгледано само от една инстанция. По делото в Софийския районен съд, образувано през 2010 г., три пъти е сменян съдията-докладчик. Поради промяна на членовете на съдебния състав и с оглед спазване изискването на чл. 258 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за неизменност на състава, разглеждането на делото е започвало два пъти отначало.

По делото са насрочени общо 26 съдебни заседания. Третият определен по делото съдия-докладчик не е създал добра организация при предварителната подготовка за съдебните заседания. От общо насрочените от него 12 съдебни заседания, 9 са в периоди между 4 и 5 месеца, в нарушение на законоустановения 3-месечен срок по чл. 271, ал. 10 от НПК.

Съдът не е предприел всички възможни действия за призоваване на свидетел, чиито показания е приел за важни за разкриване на обективната истина. Многократно е отлагал делото за друга дата, като в 5 заседания е разпореждал да бъдат изисквани идентични справки от различни институции с цел установяване на актуалния адрес на лицето.

В период от 10 месеца по делото не са провеждани заседания поради назначаването на съдията-докладчик в друг съд и липсата на решение на ВСС за възлагане разглеждането на започнатите от него наказателни дела в СРС. С разпореждане от май 2017 г. съдията-докладчик (на основание решение на ВСС, с което му е възложено да довърши започнатите с негово участие наказателни дела в СРС, по които е даден ход на съдебното следствие), е насрочил делото за юли 2017 г.

В последващо съдебно заседание през февруари 2018 г. съдът е прекратил наказателното производство на основание чл. 289, ал. 1, вр. чл. 24, ал. 1, т. 3 от НПК поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване. По този начин общата продължителност на наказателното производство се е увеличила по вина на съда със 6 години и 7 месеца.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки