Ето защо се е срутил мостът над Искър край село Горник


Ето защо се е срутил мостът над Искър край село Горник
Снимка: Община Червен бряг
24 Октомври 2018, Сряда


Вижте и как ще се придвижват учениците и хората на хемодиализа

Автор: Десант

Авариралият мост, заради който в община Червен бряг бе обявено частично бедствено положение, е поемал целия трафик от републиканската пътна мрежа в района. По него е имало ограничение за преминаване на автомобили до 5 тона, но то не е спазвано. Минавали са постоянно много по-тежки камиони. Това съобщи за Actualno.com кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов.

„Не съм специалист, но според мен неспазването на това ограничение и преминаването на много тежки камиони е основната причина за аварията. Мостът е край село Горник и е общински. Целият трафик на републиканската пътна мрежа бе насочен към него след затварянето на друг мост за ремонт – този при Чомаковци“, поясни инж. Вълов.

Той определи ситуацията като сериозна, защото е затруднена комуникацията със селата Горник, Сухаче, Лепица, Чомаковци, Глава и град Койнаре. В тези селища живеят общо около 7000 души. Налага се да се ползват обходни маршрути, които са дълги и бавят пътуващите. По моста могат да минават само пешеходци.

Припомняме, че заради инцидента в община Червен бряг е обявено частично бедствено положение. Учебните занятия са преустановени за три дена. Очаква се комисия да изготви обходните маршрути и ще промени графиците на автомобилните превози, за да може да се възстанови нормалната работа на училищата и детските градини.

Инженери конструктори и мостостроители до края на деня ще преценят на място какво ще включва спешният авариен ремонт на съоръжението – конструктивно становище, срок за изпълнение и т.н.

Един от вариантите за извозването на учениците е автобуси да возят децата до моста, те да минават пеша по него и след това друг автобус да ги откарва до училищата. Въпросът с превозването на пациентите на хемодиализа също засега е решен по същия начин. Ако има по-тежки случаи, те ще бъдат насочени към Плевен, обяснява инж. Данаил Вълов.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Том
24.10.2018 12:22:17
1
0
инж, Вълов не е затворил за ремонт моста при Чомаковци, построен от италиански строители преди сто години, със солидни основи и нуждаещ се само от частичен ремонт, а го е УНИЩОЖИЛ. Нека сега каже защо?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки