Топовно гръмване на бобено топче ще оповести началото на Празника на смилянския фасул


Топовно гръмване на бобено топче ще оповести началото на Празника на смилянския фасул
24 Октомври 2018, Сряда


Вижте защо той е по-добър от добруджанския и радомирския

Автор: Десант

В последната събота на октомври в с родопското село Смилян традиционно се провежда Празник на смилянския фасул. Началото на събитието тази година ще е на 27 октомври 2018 г. и ще бъде отбелязано с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие.

Една от най-големите атракции по време на феста е кулинарният конкурс за най-оригинално ястие от смилянски фасул. През миналогодишното издание на празника едно от хитовите неща в кулинарната надпривара станаха изготвените от него... бонбони.

Не по-малко забавни са и творческите надпревари като тази за най-оригинално пано, направено от бобени зърна. Ще има и конкурс за най-добър производител на фасул.

През 2017 г. за празника в смолянското село се събират около 4000 чоека. Организаторите очакват тази година посетителите да са поне 7000. 

Смилянци отглеждат фасул по две направления - като средство за допълнителни доходи и за собствена консумация. Това е техен традиционен поминък. Обработването на едрия салатен фасул става ръчно, а наторяването при отглеждането му става само с естесвен оборски тор.

Местните наричат смилянския фасул – „фасульовица“, а данни за отглеждането му в района има от 250 години.

По думите на Илия Годев - един от съорганизаторите от НЧ "Проф. д-р Ас. Златаров 1927" , правейки аналог с добруджанския и радомирския боб, люспата на смилянския им събрат е много по-тънка и не предизвиква стомашни раздразнения. Като вкус, при варене той има по-плътна и кремообразна структура. Именно тя позволява предлагането му под форма на салата и преработката в мус, пюре и други кулинарни изкушения.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки