Откриха на черноморското дъно останките на кораб, подобен на изобразен на древногръцка ваза


Откриха на черноморското дъно останките на кораб, подобен на изобразен на древногръцка ваза
23 Октомври 2018, Вторник


Това най-вероятно са най-старите и добре запазени останки от корабокруширал плавателен съд в света

Автор: Десант

На по-малко от 100 км от българския бряг в Черно море археолози откриха вероятно най-старите и добре запазени останки от корабокруширал кораб в света. Невероятното откритие датира на повече от 2400 години, съобщиха българските и световните медии.

"Това е невероятна находка. Първа по рода си ", коментира Крум Бъчваров, който работи по „Морски археологически проект Черно море“ (Black Sea MAP )."



По думите на археолозите, дълбочината, на която е намерен, е благоприятствала доброто запазване на 32-метровия древногръцки кораб. Липсата на кислород е "консервирала" добре мачтата, руля, гребните пейки и други детайли. Причината е, че под 150 метра водата в Черно море е аноксична, което означава, че околната среда не може да поддържа живи организми, част от които се хранят с органични материали, от каквито са направени и плавателните съдове.

"Кораб, оцелял в днешни времена, разположен на 2 километра под морската повърхност е нещо, което никога не бих повярвал, че е възможно. Това ще промени разбирането ни за корабостроенето и мореплаването на древния свят" - коментира професор Джон Адамс, главен изследовател на Black Sea MAP. 

Изследователите смятат, че корабът е от "търговски тип", който е бил виждан досега и в изображението на известната древногръцка керамична ваза "Вазата на сирените", намираща се в Британския музей.



Университетът в Саутхемптън вече е датирал малко парче с въглероден метод, а резултатите са потвърдили, че това е най-старият и непокътнат корабокруширал кораб, познат на човечеството.

Вероятно античното плавателно средство ще остане на мястото, където е открито, а повече информация се очаква да бъде изнесена тази седмица.

MAP Black Sea е най-мащабният подобен проект в света, изследващ начина по който Черно море се е променило и как това е засегнало човешката цивилизация. Теренната работа се провежда изцяло в българската акватория на Черно море и се финансира от „Фондация за експедиции и образование“, Великобритания (Expedition and Education Foundation).


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки